Sektorformand: Det lykkedes med kræft – det må også kunne lykkes med psykiatri Det faglige oplæg til en 10-årsplan for psykiatrien er et klart signal om, hvordan politikerne kan gøre psykiatrien bedre, siger sektorformand. Selv håber han særligt, at socialpsykiatrien bliver styrket.

Det længe ventede faglige oplæg til en 10-årsplan for psykiatrien er nu landet. Sundhedsstyrelsen står bag oplægget, som er blevet til i samarbejde med Socialstyrelsen og med input fra en række fagpersoner.

Sektorformand Torben K. Hollmann fra FOA har siddet med i følgegruppen, og han kalder oplægget for en gennemarbejdet plan, der tager højde for psykiatrien og socialområdets mange udfordringer.

»Bliver det faglige oplæg til en politisk plan, vil vi kunne få en psykiatri på højde med somatikken, og medarbejderne vil opleve et bedre arbejdsmiljø. Vi vil kunne forebygge mere, så der bliver færre personer med psykiske lidelser i fremtiden,« siger Torben K. Hollmann.

Klart signal til politikerne

I oplægget står der, at på blot et årti er der sket en stigning på ca. 30 pct. i antallet af patienter med psykiske lidelser, der behandles på sygehus. Til sammenligning er antallet af patienter med somatiske sygdomme øget med 13 pct. i samme periode.

Sektorformanden fremhæver, at alle de medvirkende i oplægget er blevet enige om en prioritering af, hvad der er det vigtigste at løse nu og her, og hvad der kan løses løbende over en tiårig periode.

»Vi bliver nødt til at vise politikere, at vi står sammen om psykiatrien, og at vi er enige om, hvad der skal til. Vi giver politikerne et klart signal om, hvilken vej de bør gå, så de ikke bare putter penge i psykiatrien, uden at det hjælper på de store problemer. Politikerne kan jo prioritere, som de vil, men vi giver dem en tydelig rækkefølge for de initiativer, der haster mest,« siger han.

Styrket socialpsykiatri

I oplægget står der, at der er stort behov for at løfte kapacitet, kvalitet og kompetencer i socialpsykiatrien. En styrkelse af socialpsykiatrien ligger i toppen af anbefalingerne, som Torben K. Hollmann gerne snarest ser bliver til virkelighed.

»Socialpsykiatrien er blevet ramt af, at specialopgaver med amternes nedlæggelser rykkede til kommunerne, og den opgave har kommunerne ikke kunnet løfte. Der er for mange ufaglærte, og der er ikke de rette faglige kvalifikationer til at løse opgaverne,« siger han.

Vi har behov for langtidspladser til de sværest syge personer, hvor der er tid til, at de kan blive raske og få behandlet deres misbrug

Torben K. Hollmann, sektorformand, FOA

To af anbefalingerne for socialpsykiatrien er i det faglige oplæg fremhævet som særlig prioritet, hvor den ene netop omhandler et bredt og ensartet kvalitetsløft af hele socialpsykiatrien gennem en national udviklingsstrategi.

»Det er vigtigt at få lavet klare faglige retningslinjer for de opgaver, der skal løses i socialpsykiatrien, at fagligheden bliver løftet, og at der er samarbejde med socialpsykiatrien og behandlingspsykiatrien,« siger Torben K. Hollmann.

Flere langtidspladser

Den anden højt prioriterede anbefaling for socialpsykiatrien går på at opbygge og omlægge kapaciteten, så der er de tilstrækkelige og tilgængelige vidensbaserede tilbud, samtidig med at der sker en udbredelse af fleksible tilbud, der møder de varierende behov, som mennesker med psykiske lidelser har.

Dette indebærer f.eks. et midlertidigt tilbud efter udskrivelse fra den regionale psykiatri.

»Vi har behov for langtidspladser til de sværest syge personer, hvor der er tid til, at de kan blive raske og få behandlet deres misbrug. I stedet for at få en uheldig udskrivelse, som ikke fungerer, skal de være en del af behandlingspsykiatrien med mulighed for, at socialpsykiatrien kan komme og være en del af patientens liv på afdelingen. Det vil give større kendskab, bedre relationer og en bedre udskrivelse, inden de skal tage hul på livet væk fra sundhedsvæsenet,« lyder det fra sektorformanden.

Mennesker med psykiske lidelser og samtidigt misbrug har været en meget omdiskuteret gruppe, hvor der ikke har været en klar ansvarsfordeling mellem kommuner og regioner.

I det faglige oplæg står der, at forudsætningen for at øge kvaliteten for denne gruppe med svære psykiske lidelser er, at ansvarsfordelingen for denne gruppe gøres entydig, og at der opbygges et samlet integreret tilbud til målgruppen, forankret i regionerne.

Politikerne skal på banen nu

Det faglige oplæg er flere gange blevet udskudt, men nu er det her, og Torben K. Hollmann håber, at politikerne vil kigge på oplægget og huske på, at en række faglige spydspidser inden for psykiatrien og socialområdet sammen har lavet anbefalinger for, hvad de sammen synes vil være bedst for området.

»Politikerne skal glemme, hvilken blok de hører til og sammen turde træffe beslutninger, der ligger længere ude i fremtiden end deres egen valgte periode, for psykiatrien har brug for en langsigtet plan. Det kunne lykkes med kræft, så må det også kunne lykkes med psykiatrien,« siger han.

Læs også:

Helene Probst: 200 siders fagligt oplæg til 10-årsplan for psykiatrien indeholder kun det mest nødvendige

Fagligt oplæg til 10-årsplan for psykiatrien prioriterer børn og unge

Få overblikket: Her er Sundhedsstyrelsens 37 anbefalinger til en 10-årsplan for psykiatrien

Skriv kommentar