
Kræft


Ældre lægemiddel kan forbedre behandling af blærekræft Ny forskning tyder på, at et ældre lægemiddel kan være en effektiv behandling af blærekræft og en ekstra behandlingsmulighed til en gruppe patienter med blærekræft. Det er en potentiel gamechanger, siger forsker bag projektet.

Overlæge er ny doktor i leukæmi ved Aarhus Universitet Ph.d. og overlæge Lene Sofie Granfeldt Østgård har for nyligt forsvaret sin doktordisputats ved Aarhus Universitet. Hun har undersøgt akut myeloid leukæmi i en række epidemiologiske studier, og håbet er, at disputatsen kan bidrage til bedre behandling og overlevelse for patienter med sygdommen.

Danske kræftforskere starter forsøg med revolutionerende præcisionskirurgi Forskere og læger fra Rigshospitalet, Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Sjællands Universitetshospital har udviklet en ny billeddiagnostisk metode til få kræftvæv til at lyse op og gøre det meget lettere for kirurgen at fjerne.

Internationalt anerkendt forsker vender hjem Efter 27 år i udlandet vender Jesper Svejstrup hjem til en stilling som professor og forskningsleder på Institut for Cellulær- og Molekylær Medicin ved Københavns Universitet. I ryggen har han en bevilling på 50 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden og 15 mio. kr. fra Grundforskningsfonden.

Mikroskop målte 30 procent forkert i knap et år: Patienter med modermærkekræft måtte udredes igen Otte patienter på Regionshospitalet Randers måtte gennem en ny udredning, efter at hospitalet ved et tilfælde opdagede en fejl på et mikroskop, der målte modermærker med kræft 30 procent forkert. Lægelig direktør er chokeret over fejlen, der blev opdaget i oktober.

Her er de internationale topnyheder fra ASH 2020 Kongressen for American Society of Hematology blev på grund af COVID-19 udelukkende en online fornøjelse i år, hvilket også afspejlede niveauet af de internationale tophistorier, som blev præsenteret. På trods af det var der nogle opsigtsvækkende resultater på kongressen.

Danske forskere bidrog til ASH med klinisk relevante forsøgsdata Der var ikke mange danske bidrag til dette års ASH, men forskningsresultaterne havde til gengæld klar klinisk relevans.
Forskere finder genetiske mutationer for blodkræft – årtier inden en diagnose Fundet af mutationer, der udvikler sig til blodkræft over årtier, kan danne grundlaget for tidligere og bedre diagnoser af sygdommen, siger forskerne fra nyt studie præsenteret på ASH.
