
Kræft


Stor kortlægning af overlevelsen ved brystkræft i Norden: Sverige klarer sig bedst, mens Danmark udmærker sig på flere områder Gennemgang af data fra NORDCAN-databasen viser, hvordan overlevelsen ved brystkræft har ændret sig i Danmark, Finland, Norge og Sverige i perioden fra 1971 til 2020. Forskningen viser blandt andet, at den danske overlevelse på nogle områder er bedre end i andre nordiske lande, men at Sverige i de fleste henseender har førertrøjen på.

Trodelvy forlænger overlevelsen hos svært syge patienter med brystkræft De endelige resultater fra TROPICS-02-studiet med behandling af kvinder med endokrinresistent HR+, HER2-negativ metastatisk brystkræft er nu udgivet i The Lancet og viser, at behandlingen kan forlænge overlevelsen hos denne patientgruppe med kun meget få behandlingsmuligheder og en dårlig prognose. Medicinrådet har tidligere sagt nej til Trodelvy på grund af prisen.

Meget lille gevinst ved rutinemæssig PET-skanning af patienter med MEN1 Det er rutine at scanne patienter med MEN1 for at følge sygdomsudviklingen, men der er ingen konsensus om, hvordan man bør gøre det. På Rigshospitalet har man i årevis primært benyttet Dotatate-PET-CT, men det er man nu gået bort fra, efter et nyt dansk studie viser, at fundene på PET dårligt kan retfærdiggøre brug af den dyre og potentielt set skadelige undersøgelsesmetode i forbindelse med rutinekontroller.

Zanubrutinib bedre end ibrutinib til patienter med Waldenströms makroglobulinæmi En slutanalyse af data fra ASPEN-studiet viser, at zanubrutinib som minimum er bedre end ibrutinib som behandling til patienter med Waldenströms makroglobulinæmi. Desuden kommer behandlingen med zanubrutinib med langt færre bivirkninger.

Efter behandling for lymfomer slås mere end halvdelen af mænd med erektil dysfunktion Sexlivet kan tage skade af et kræftforløb, og problemerne forsvinder ikke nødvendigvis igen, selv efter patienten er blevet rask. Nyt dansk studie viser, at mere end 50 pct. af mænd, der har været i behandling for lymfomer, slås med erektil dysfunktion.

Dansk forskning afslører styrken ved ‘next generation sequencing’ ved lymfomer Det bliver mere og mere normalt at bruge gensekventering til at underklassificere og risikostratificere patienter med kræftsygdom. Nyt dansk studie viser, hvad 'next generation sequencing' kan bidrage med af information om patienter med non-Hodgkins lymfomer.

Budskab fra Danmarks største kræftforskningskonference: Det går godt, men der er plads til forbedringer Overlevelsen blandt danske kræftpatienter er steget markant de seneste 20 år. På Danske Kræftforskningsdage i Odense var der flere bud på, hvor yderligere forbedringer i forebyggelse, behandling og overlevelse kan hentes i de kommende år.
