Aarhus Universitet styrker kræftforskningen med ny professor i hæmatologi Tarec Christoffer El-Galaly er ny professor i hæmatologi på Aarhus Universitet. I sin forskning har Tarec Christoffer El-Galaly fokus på 'real-world data' inden for hæmatologi, mens han også fokuserer på hæmatologiske kræftsygdomme som lymfekræft.
Overlæge: Glofitamab bør godkendes til denne gruppe lymfekræftpatienter Stort studie med også danske patienter med refraktær eller relaps diffust storcellet B-celle lymfom viser, at behandling med glofitamab giver en overlevelse, som ikke før er set ved nogen anden behandling. Det bør blive den nye standard til denne patientgruppe, siger overlæge Peter de Nully Brown.
Stor jubel blandt hæmatologer over Medicinrådets afgørelse: Endelig kan vi behandle CLL med andet end kemoimmunterapi Ledende overlæge og klinisk lektor Christian Bjørn Poulsen fra Hæmatologisk Afdeling ved Sjællands Universitetshospital, Roskilde, er henrykt over, at Medicinrådet endelig har besluttet sig for at give alle danske patienter med kronisk lymfatisk leukæmi mulighed for targeteret behandling.
NK-celler spiller en rolle for effekten af daratumumab til patienter med myelomatose – og en rolle i resistensudvikling Når patienter med myelomatose udvikler resistens over for behandling med daratumumab og progredierer i sygdommen, falder det sammen med, at immunforsvarets NK-celler bliver trætte. Det har måske betydning for sygdomsprogression og resistens over for behandling, siger forsker.
Bedre screeningsprogram kan fange flere med anlæg for sjældne blodsygdomme Blot omkring en tredjedel med relevant etnicitet bliver screenet for gener for hæmoglobinopatier i forbindelse med graviditet. Ny dansk forskning viser, at det med mere fokus er muligt at fange endnu flere gravide, hvis børn har risiko for udvikling af alvorlig blodsygdom.
Kortlægning: Så mange patienter med CLL, lymfom og myelomatose udvikler infektioner under deres førstelinjebehandling Danske forskere har kortlagt, hvordan det ser ud med infektionsbilledet hos patienter med kronisk lymfatisk leukæmi (CLL), lymfomer og myelomatose i Danmark. Der er et stort potentiale i fokus på mere præventivt arbejde, siger forsker.
C-vitamin øger overlevelsen hos patienter med myeloide leukæmier Nyt dansk studie, der blev fremhævet på årets kongres for European Hematology Association, viser, at kosttilskud med C-vitamin måske kan forbedre overlevelsen hos patienter med lavrisiko myeloide sygdomme og klonal cytopeni af ukendt betydning.
Voldsomt mange danske bidrag til Europas største hæmatologikongres 28 danske forskere præsenterede deres forskning på årets kongres for European Hematology Association. Her kommer et udpluk af det, som de danske forskere tog med til Madrid.
EHA: Michael Roost Clausen fortæller om nye opfølgningsdata på NHL-1 EPCORE-studiet VIDEO: Overlæge Michael Roos Clausen, Sygehus Lillebælt, fortæller på EHA 2024 om nye opfølgningsdata på et studie, der bekræfter effekt og sikkerhed af epcoritmab og demonstrerer bedre håndterbarhed af bivirkningen CRS i en subgruppe af DLBCL-patienter (Diffust storcellet B-celle lymfom). Michael Roost Clausen har selv været en del af studiet.
Overlæge: Bispecifikke antistoffer var det mest interessante på EHA Overlæge Christian Bjørn Poulsen fortæller, at det mest interessante på årets kongres for European Hematology Association var nyhederne om de bispecifikke antistoffer. Det ser lovende ud, og disse behandlinger kommer forhåbentlig frem i første linje til patienter med hæmatologiske kræftformer, siger han.