
Børne- og ungepsykiatri


Alle børn og unge har ret til mental sundhed: Her er de vigtigste opgaver, vi skal løse for at nå målet NYTÅRSTALE: Vi er mennesker i en krisetid, men vi behøver ikke at være i krise. Der er meget, vi kan gøre for at fremme mental sundhed, forebygge psykisk sygdom og forbedre behandlingen. Den største fare er, at vi undervurderer kompleksiteten af problemerne og vælger de overfladiske ”quick fixes” for at gøre noget hurtigt. Vi har brug for en langsigtet national strategi for udvikling, forskning og innovation på psykiatriområdet, skriver Pia Jeppesen, professor og overlæge i Børne- og Ungdomspsykiatri.
Skriv en kommentarDanske børn og unge får mere medicin mod psykiske lidelser efter COVID-19-pandemien De unges forbrug af psykofarmaka samt antallet af psykiatriske diagnoser blandt danske børn og unge er steget i tiden efter COVID-19-pandemien sammenlignet med tiden op til den første nationale nedlukning. Det viser et stort dansk studie blandt børn og unge i alderen 5-24 år i Danmark frem til juni 2022.

ADHD er en nødvendig modediagnose Flere og flere diagnosticeres med ADHD, men rigtig mange bliver stadig ikke opdaget, fordi deres ADHD kommer anderledes til udtryk end stereotypen. Praktiserende læger bør have bred opmærksomhed, særligt når det kommer til voksne med blandt andet gentagne tilfælde af stress og depression, siger kursusunderviser på årets Lægedage.

4 professorer: Ensartede evidensbaserede tilbud af høj kvalitet til børn og unge i psykisk mistrivsel er en menneskeret Med den nye psykiatriplan har politikerne fået en unik mulighed for at prioritere indsatser til børn og unge, vi ved virker, og skabe sammenhæng mellem tidlige indsatser og den specialiserede behandling.

Psykiatriforpersoner om 10-årsplan: God start, men der skal mere til Den længe ventede 10-årsplan for psykiatrien er endelig landet og bliver overvejende positivt modtaget af forpersonerne i Dansk Psykiatrisk Selskab og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab. Men begge har ønsker til den fremtidige indsats.

Bred aftale om en 10-årsplan for psykiatrien er på plads 10-årsplanen for psykiatrien er landet. Den byder på en ‘her og nu-pakke’ og fem prioriterede indsatser herunder børn og unge. Planens finansiering kritiseres af Lægeforeningen, og Dansk Psykiatrisk Selskab kalder det for en 'Psykiatriplan 1'.
Børn med ADHD adskiller sig genetisk fra personer, der først diagnosticeres som voksne Der er forskel på den genetik, der ligger til grund for ADHD alt efter, hvor gammel man er, når diagnosen bliver stillet. Det kan være med til at forklare, hvorfor diagnosen for nogle først opdages i voksenalderen.

TrygFonden med millionbevilling til forskningen Professor Anne Katrine Pagsberg og professor Charlotta Pisinger har hver modtaget millionbevilling fra TrygFonden til nye forskningsprojekter. Begge forskningsprojekter har unges sundhed og trivsel som omdrejningspunkt.
