Højdosis influenzavaccine beskytter bedre mod hospitalsindlæggelser Stort dansk metastudie viser, at højdosis influenzavaccine giver markant bedre beskyttelse mod smitte med influenza, indlæggelser på grund af influenza og indlæggelser generelt. Det store potentiale i at skifte fra standarddosis influenzavaccine til højdosis bliver netop nu undersøgt i et enormt dansk studie.
Årsagen til frygtet COVID-19-komplikation hos børn afsløret Kortlægning af proteiner i blodet hos børn med den frygtede COVID-19-komplikation MIS-C afslører, hvordan immunforsvaret går amok efter smitte med coronavirus, og hvordan det kan lede til alvorlig sygdom, udvikling af blodpropper og død. Vi kan nu stille en diagnose ud fra en blodprøve på indlæggelsestidspunktet, fortæller læger.
Danske læger undersøger: Kan influenzavaccine bremse udviklingen af diabetes hos børn og unge? Influenzavacciner har vist sig at kunne beskytte mod mere end bare influenza. Blandt andet beskytter influenzavaccine mod død efter blodprop i hjertet. Lige nu undersøger danske forskere og læger, om vaccinerne også kan hjælpe børn og unge med nydiagnosticeret type 1-diabetes.
Overlæge om intet tilskud til effektivt rygestopmiddel: »En falliterklæring« Lægemiddelstyrelsen har afvist at give Decigatan til at understøtte rygestop generelt tilskud. Det ærgrer overlæge Anders Løkke fra Lungemedicin ved Vejle Sygehus, men han er ikke overrasket. Det kan ellers redde liv og blive billigere på den lange bane, siger han.
Lungemedicinere og radiologer arbejder tæt sammen om ILS-patienter En hel eftermiddag på årets nordiske lungekongres (NLC) i Helsinki har været dedikeret til danske radiologer og lungemedicineres præsentationer af de muligheder, som højopløselige CT-scanningsbilleder (HRCT) giver for diagnostik af patienter med interstitielle lungesygdomme.
Fælles nordisk identitet kan styrke forskningssamarbejde Vi kan drage fordel af de mange lighedspunkter, der er mellem de nordiske lande, til at opbygge stærke forskningsprojekter på det lungemedicinske område, mener Dansk Lungemedicinsk Selskabs forperson Ulla Møller Weinreich.
Erhverv bør være en del af udredning for interstitielle lungesygdomme Ny viden om erhvervsgruppers risiko for interstitiel lungesygdom præsenteres på stor nordisk lungekongres. Det er vigtigt at få udbredt viden om problemet, mener forsker bag studiet.
Én af de hyppigst forekommende lungesygdomme er stærkt underdiagnosticeret Symptomerne på bronkiektasier varierer betydeligt, og tilstanden er bl.a. derfor meget underdiagnosticeret.
Danmark har et forspring på data for KOL-behandling En vision om at kunne etablere et nordisk KOL-register, og for at kunne benchmarke nationale behandlingsresultater for KOL-patienter over for hinanden, blev del af en session på Nordisk Lungekongres i Helsinki.
Dette var de mest opsigtsvækkende danske bidrag til stor mikrobiologi- og infektionskongres ESCMID 2024 er slut, og vi ser tilbage på det, som de danske forskere bragte med til kongressen.