Foto: Lars Andersen

Gør næste lørdag til noget særligt En lille demonstration kan måske blive begyndelsen på en folkebevægelse for total ligestilling af somatik og psykiatri.

Hvad skal du lørdag 1. juni kl. 12? Et godt forslag er at lægge vejen forbi Christiansborg Slotsplads til den vigtigste begivenhed under de igangværende valgkampe: Nemlig at sætte psykiatriens usle vilkår på dagsordenen. Når nu politikerne ikke vil.

Det larmende fravær af sundhed i valgkampen er måske ikke så tosset endda. Ikke fordi der ikke er nok at tage fat – spørg bare Aarhus Universitetshospital, som i disse uger er ved at briste. Men fordi valgkampsløfter er så ubrugelige, ikke mindst når det gælder et stort, delikat og kompliceret område som sundhedssektoren.

Valg efter valg er der givet løfter om bedre tilstande i psykiatrien, og gentagne gange har vi været vidne til abekastning mellem regioner og minister om, hvem der bruger for få penge, og hvem der indretter systemet forkert. Men sagen er i al sin korthed, at trods tilførsel af flere penge sendes de stadig flere patienter alt for ofte hjem uden at være færdigbehandlede, og udgiften per patient er faldet markant. Andre horrible milepæle kan opremses, og der er modsat også eksempler på god udvikling. Men bundlinjen er ildrød: Det ser skidt ud.

En lille demonstration midt i en brusende valgkamps myriader af løfter, skænderier og bogstavlege bliver ikke en gamechanger her og nu. Men det kunne blive begyndelsen på en folkebevægelse for total ligestilling af somatik og psykiatri. 

Bliver det ikke rasende dyrt? Måske. Måske er det dyrere at lade stå til. Det er sådan set også ligegyldigt, for det handler om anstændighed. Et demokrati skal kendes på, hvordan det behandler sine psykiatriske patienter.

Stem på psykiatrien. God demonstration.

Skriv kommentar