Blåt øje
Foto: Lars Andersen

Blåt øje

Blåt øje I

Behandlingen af brystkræft udvikler sig – om muligt – til en endnu mere pinlig sag for Region Hovedstaden. Landets største region har længe været den absolut ringeste til at overholde behandlingstiderne for patienterne med denne folkesygdom, som vejer så tungt ind i de samlede kræftstatistikker.

For seks måneder siden formåede regionen kun at overholde tiderne for 47 pct. af patienterne, og det grelle tal fik regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen til selv at gå på banen med en pressemeddelelse, som proklamerede, at nu skulle der rettes op. Nu skulle der arbejdes på at skaffe mere kapacitet i røntgen, flere ambulatorietider og flere operationslejer.

Siden er det kun blevet værre.

I dag overholdes tiderne kun i hvert tredje tilfælde. Heldigvis er små forsinkelser ikke livstruende for patienterne, men det mentale pres er stort og urimeligt.

Ikke mindst når løsningen ligger ligefor – skaf nogle ekstra operationslejer, smøg ærmerne op og få ‘puklen’ afviklet. Jo, vist mangler der specialister, men mon ikke de ekstraordinært kan hyres ind i regionen med flest læger. Som brystkirurgen Henrik Flyger siger i historien her: »Hvad angår brystkirurgerne, så kan de godt overtales til at arbejde lidt mere mod et honorar. Når jeg snakker med mine kolleger, er vi alle motiverede af, at den her pukkel skal væk. «

Det er så enkelt, at selv en hospitalsvicedirektør kan forstå det, og alligevel har Jan Toftholms hidtidige indsats for at eliminere dette problem været for ringe. Den gode nyhed, som pludselig tikkede ind, mens vi researchede på denne historie, er, at fra i dag tager Herlev Hospital to ekstra sengelejer i brug. Det ligner armvridning i sidste sekund. Om det omsættes i gode resultater, vender vi tilbage til. Meget snart.

Blåt øje II

Forleden tikkede to opslag ind lige i rap på de sociale medier. 

Først kom en henvisning til en artikel i Jyllands-Posten med overskriften ‘Trætte læger overvejer at smutte fra AUH’. I artiklen erklærer en næsten pensionsmoden anæstesilæge, at når han stopper med at arbejde, så skal han bare væk. Helt væk fra Region Midtjylland. Han flytter simpelthen, for han vil ikke risikere at være patient i den region, han selv har betjent i mange år.

Dernæst trillede et opslag ind fra Danske Regioner, som indbyder til at besøge Danmarks nye akutmodtagelser nu på søndag. Det kunne f.eks. være på regionshospitalet i Randers, og i en lille akkompagnerende video stråler Region Midt-formand Anders Kühnau af stolthed og glæde. Opslaget er rundhåndet besmykket med emojis af en nuttet helikopter, en sød ambulance, nogle glade ansigter og et vajende dannebrogsflag.

De to opslag illustrerer meget godt den håbløse mediemæssige opgave, Anders Kühnau er på.

På den ene side fosser den gode fortælling om Danmarks bedste hospital ud af hullet i diget og ned i en ildelugtende grøft. Proppen er røget af – ellers så besindige jyske læger lægger ikke fingrene imellem. Den årelange tradition for at holde kritik indenhus er død.

På den anden side forsøger Anders Kühnau at tale sit sundhedsimperium op ved at sætte fingeren i hullet i diget med små, hyggelige posts på nettet.

Det tager som bekendt lang tid at bygge et godt renommé op og et splitsekund at ødelægge det, og Anders Kühnau gør kun tingene værre, hvis han ikke tager fat om nældens rod og begynder indefra. Han må analysere og forklare det nye ledelsesregime, som han har sanktioneret på AUH. Han må overbevise sit eget flagskib om, at der er mening med galskaben. Og er der ikke det, så må han fyre ledelsen og genopfinde hospitalets struktur.

Skriv kommentar