Smerter efter operation for lungekræft hæmmer patienterne i deres daglige aktiviteter Det er muligt, at patienterne bliver kureret, når de gennemgår en operation for lungekræft, men de postkirurgiske smerter kan blive kroniske og være begrænsende for daglige aktiviteter i lang tid efter operationen, viser ny dansk forskning.
Sådan foretrækker lungekirurger selv at blive behandlet for lungekræft En rundspørge blandt lungekirurger på begge sider af Atlanterhavet viser, at mange af dem faktisk vil foretrække kombinationsbehandling for lungekræft med kemoimmunterapi og operation fremfor operation alene. Patienter spørger ofte deres læger, hvad lægerne selv ville vælge af behandling, hvis de fik lungekræft, og her har vi svaret, siger overlæge.
Danmark halter ikke så meget bagefter på lungekræftområdet som frygtet Danmark har altid haltet efter Norge, når det kommer til overlevelsen ved lungekræft, men forskellen er ikke så stor, som tidligere antaget, viser ny forskning. Forskningen viser også, hvorfor der er forskel i overlevelsen, og hvad vi i Danmark måske kan gøre bedre.
Stort internationalt studie: Adjuverende pembrolizumab øger den sygdomsfrie overlevelse ved blærekræft Adjuverende pembrolizumab kan på samme måde som adjuverende nivolumab forbedre den sygdomsfrie overlevelse for patienter med blærekræft. Det bliver formentlig en del af behandlingen til højrisikopatienter med blærekræft, men vi bør måske gå til behandlingen på en helt anden måde, siger overlæge.
Bayer søger om EMA-godkendelse for prostatamiddel i ny indikation Medicinalgiganten Bayer har ansøgt det europæiske lægemiddelagentur EMA om godkendelse af darolutamide plus hormonterapi til behandling af metastaserende hormonsensitiv prostatakræft. Det kan give nogle fordele i forhold til den behandling, vi allerede benytter, siger overlæge Peter Meidahl Petersen.
Overlæge: Vigtigt med et tværfagligt syn på vores brystkræftpatienter Det er vigtigt at huske det hele menneske, når det handler om patienter med brystkræft. Det mener overlæge og brystkræftkirurg Inge Scheel Andersen. Hendes egen forskning peger på, at kvinder behandlet for brystkræft har mange forskelligartede følgevirkninger at slås med.
Brystkræftscreeninger øger kvinders lyst til at deltage i andre kræftscreeningsprogrammer Nyt studie viser, at når kvinder er til brystkræftscreening, er det ideelt også at tilbyde dem andre screeninger. Det kan øge deltagelsen i screeningsprogrammerne for tarmkræft og livmoderhalskræft, siger forsker.
PCOS øger risikoen for brystkræft efter overgangsalderen Dansk studie viser, at kvinder med polycystisk ovariesyndrom har forøget risiko for udvikling af brystkræft, men først efter overgangsalderen. Samme gruppe har også øget risiko for livmoderkræft før overgangsalderen og lille øget risiko for kræft i æggestokkene efter overgangsalderen. Vigtigt at disse kvinder følger screeningsprogrammet, siger forsker.
Toppen af poppen på ESMO: Immunterapi kan kurere flere former for kræft På den årlige kongres for European Society of Medicinal Oncology pegede flere studier på, at immunterapi kan kurere patienter med flere forskellige former for kræft.
Røntgen bruges stadig hyppigt forud for lungekræftdiagnoser: Behov for at informere praktiserende læger 40 pct. af danske lungekræftpatienter fik i 2022 foretaget en røntgenundersøgelse af thorax inden for et år før diagnosen, viser undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som blev præsenteret på Danske Kræftforskningsdage. Det sker selvom det siden 2022 har været muligt at henvise til CT-scanning ved vage symptomer. Der kan være behov for at informere praktiserende læger bedre om muligheden for henvisning.