Lymfomer: Højdosis kemoterapi og stamcelleterapi øger risiko for hudkræft, MDS og AML, men ikke solide tumorer Nyt dansk studie i Lancet Haematology viser, at patienter, der er blevet behandlet for lymfomer med højdosis kemoterapi og stamcelletransplantation, har øget risiko for udvikling af anden kræftsygdom i mange år efterfølgende. Risikoforøgelsen er størst ved MDS og AML, men også risikoen for hudkræft er forøget. Til gengæld er risikoen for udvikling af solide tumorer ikke forøget efter behandlingen.

Anne Møller

Udvidet konsultationstid til patienter med svær psykisk sygdom bliver stort set ikke brugt Danske forskere har i flere år undersøgt, om det kan gavne patienter med svær psykisk sygdom at få længerevarende konsultationer hos en praktiserende læge. Forskningsprojektet blev dog overhalet indenom, da længere konsultationstider blev en mulighed i 2022, inden forskerne var færdige med deres undersøgelser. Alligevel bliver muligheden slet ikke brugt i det omfang, som den var tiltænkt, siger forsker.

Margrethe Bang Henriksen

Kunstig intelligens skal identificere patienter med lungekræft på Sygehus Lillebælt Læger fra Sygehus Lillebælt skal afprøve en Roche-distribueret kunstig intelligens-algoritme på patienter med KOL eller mistanke om KOL for at finde ud af, om patienterne også har lungekræft eller høj risiko for at udvikle lungekræft inden for 12 mdr. Tanken er den, at vi kan bruge algoritmen fremadrettet til at identificere en gruppe patienter med høj risiko for lungekræft, så vi selektivt kan screene dem, fortæller forsker.