CAR-T godkendt af Medicinrådet: De danske hæmatologer fik det – næsten – som de ville have det I september godkendte Medicinrådet Yescarta til behandling af danske patienter med diffust storcellet B-cellelymfom og primært mediastinalt storcellet B-cellelymfom i tredje linje til stor glæde for danske hæmatologer. Nu ved man også, hvordan den må bruges. Vi har fået det næsten, som vi ville have det, siger overlæge.
Stort internationalt studie: Adjuverende pembrolizumab øger den sygdomsfrie overlevelse ved blærekræft Adjuverende pembrolizumab kan på samme måde som adjuverende nivolumab forbedre den sygdomsfrie overlevelse for patienter med blærekræft. Det bliver formentlig en del af behandlingen til højrisikopatienter med blærekræft, men vi bør måske gå til behandlingen på en helt anden måde, siger overlæge.
Bayer søger om EMA-godkendelse for prostatamiddel i ny indikation Medicinalgiganten Bayer har ansøgt det europæiske lægemiddelagentur EMA om godkendelse af darolutamide plus hormonterapi til behandling af metastaserende hormonsensitiv prostatakræft. Det kan give nogle fordele i forhold til den behandling, vi allerede benytter, siger overlæge Peter Meidahl Petersen.
Metformin eller GLP1-RA som førstevalg ved diabetes? Forskere har undersøgt forskellen Metformin er førstevalget til personer med type 2-diabetes, men ofte sætter læger deres patienter direkte i behandling med en GLP-1-receptoragonist. Nu har danske forskere undersøgt, hvilken forskel det gør.
Forskere behandler diabetiske fodsår med fiskehud Hud fra torsk kan være et nyt våben i kampen mod kroniske sår som diabetiske fodsår. Det viser et nyt internationalt studie, der godt nok byder på meget lovende resultater, men desværre også på videnskabelige mangler, siger professor Ole Lander Svendsen, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.
Nyopdaget receptor kan være nøglen til at regulere insulinsensitivitet Danske forskere har på overfladen af fedtceller identificeret en receptor, der spiller en afgørende rolle i fedtvævets insulinsensitivitet. Ifølge forskeren bag opdagelsen er denne receptor et oplagt mål til udvikling af lægemidler til at behandle insulinresistens og derigennem forhindre udvikling af type 2-diabetes.
Danske forskere finder mulig kobling mellem psoriasis og øget risiko for andre sygdomme Danske forskere har undersøgt, hvordan psoriasis påvirker de proteiner, som findes i blodet. Undersøgelsen peger på, at komplement-kaskade-proteiner spiller stor rolle ved psoriasis og måske kan forklare koblingen mellem psoriasis og øget risiko for andre sygdomme.
Direktør langer ud efter Medicinrådet: Psoriasis-patienter tilbydes 20 år gamle lægemidler som førstevalg Psoriasisforeningens direktør er ikke tilfreds med, at førstevalget til medicinsk behandling af psoriasis er et 20 år gammelt lægemiddel, der kun reducerer symptomerne med 75 pct., selvom der er lægemidler med bedre effekt. Målet bør være at sikre, at personer med psoriasis får forbedret deres livskvalitet, siger han.
Visse vævstyper har bedre effekt af biologisk behandling ved psoriasis Dansk studie viser, at vævstypen har betydning, når personer med psoriasis skal i behandling for deres sygdom. Nogle personer reagerer bedre på visse typer af biologiske behandlinger end andre. Derfor er det vigtigt at vælge den rigtige behandling til at starte med, fordi vi ved, at så holder effekten af behandlingen bedre, siger forsker.
Nyt fra FLOW-studiet: Semaglutid beskytter både mod alle grader af nyresygdom, død og COVID-19 Tre subanalyser fra det store FLOW-studie viser, at semaglutid beskytter personer med kronisk nyresygdom uanset sværhedsgrad af sygdom. Semaglutid beskytter også mod død, herunder død med COVID-19.