»Det handler om at finde ud af, om vi kan gøre noget for hjertets metabolisme, så vi i donorkriterierne kan inkludere andet end hjernedød. I den sammenhæng ser ketonstofferne interessante ud,« siger læge og ph.d.-studerende Jacob Seefeldt.

Ketonstoffer beskytter hjertet ved transplantationer Cirkulatorisk død går ud over organerne herunder også hjertet. Det komplicerer brugen af hjerter i organtransplantation, men et nyt dansk studie præsenteret på AHA viser, at ketonstoffer måske kan virke hjertebeskyttende, så hjertet bedre kan overleve et langt hjertestop.

I jagten på at få organer nok til de mange personer på venteliste til for eksempel et nyt hjerte er der mange fortalere for at udvide kriterierne for organdonation til også at inkludere cirkulatorisk død og ikke kun hjernedød. Det komplicerer dog transplantationen, idet hjertet kan tage skade af at være gået i stå i længere tid. Nu viser et nyt dansk studie i grise dog, at det er muligt med ketonstoffer at forbedre hjertets funktion, så det kan klare...

Prøv Dagens Medicin gratis i 14 dage*

Du får fri adgang til alt vores indhold og vores daglige nyhedsbrev tilsendt i 14 dage.

Efter 14 dage fortsætter prøveabonnementet som et alm. betalingsabonnement, med mindre du opsiger forinden.

*Som læge/stud. med. er det digitale abonnement på Dagens Medicin helt gratis

Køb abonnement