Udenlanske kirurger valfarter til danske kikkertoperationer

Udenlanske kirurger valfarter til danske kikkertoperationer Rigshospitalets thoraxkirurgiske afdeling huser to af verdens førende specialister i avanceret skånsom lungekirurgi. Henrik Jessen og René Petersen udfører tilsammen ca. 250 operationer årligt

Det er ikke sjældent, vi hører om danske læger, der tager til udlandet for at lære af eksperterne. Men på Rigshospitalets thoraxkirurgiske afdeling er situationen omvendt.

Her sidder to af verdens førende eksperter inden for den skånsomme lungekirurgi, hvor svulsten fjernes ved hjælp af kikkertkirurgi, og udenlandske kirurger valfarter til afdelingen for at lære af deres teknikker.

Det drejer sig om de to overlæger Henrik Jessen og René Petersen. Henrik Jessen er den kirurg, der indførte den avancerede kikkertkirurgi i Danmark, og allerede i 1999 lavede han sin første minimalt invasive lungeoperation. 

I en årrække var Henrik Jessen overlæge på Gentofte Hospital, og her mødte han og oplærte René Petersen i metoden. Da de thoraxkirurgiske afdelinger på Rigshospitalet og Gentofte blev slået sammen, kom de to overlæger til Rigshospitalet, hvor de fortsatte deres arbejde med at udbrede og forbedre den skånsomme kikkertkirurgi ved lungeoperationerne. Den sammenlægning ser de to kirurger som årsagen til den store succes med operationerne.

Konstant har de to mødt opbakning fra både afdeling, center og hospitalsledelse, som har troet på, at den minimalt invasive kirurgi var fremtiden inden for lungekræftoperationer. Men mange andre steder er de to kirurger blevet mødt med skepsis.

»I begyndelsen var der mange, der syntes, det var for farligt. Men som pionerer holdt vi fast,« siger Henrik Jessen.

1.000 operationer
Sammen runder de to kirurger 1.000 operationer af den avancerede art her i foråret 2012. Alene i 2011 lavede de ca. 250. Det store volumen har medført, at antallet af kikkertoperationer, der konverteres til åbne operationer, er faldet drastisk.

»I begyndelsen konverterede vi omkring 20 pct. af operationerne undervejs. I dag ligger det på ca. to pct.,« siger Henrik Jessen.

I øjeblikket er der en række centre rundt omkring i Europa, som begynder at tage operationerne til sig. Det betyder, at de københavnske kirurger har haft besøg af omkring 15-20 udenlandske hold kirurger årligt fra lande som Schweiz, Tyskland, Frankrig, England og de skandinaviske lande. Tilsvarende får de ofte invitationer til at undervise på udenlandske kongresser og kurser.

»Der er kommet en række videnskabelige artikler, der viser, at overlevelsen er mindst lige så god som ved åben kirurgi. Samtidig er liggetiden væsentligt kortere, og patienterne er i en bedre stand efter operationen. Det betyder, at de tåler den efterfølgende kemoterapi bedre,« siger Henrik Jessen. 

Han forklarer, at der derved er grund til at tro på, at den samlede overlevelse er forbedret takket være kikkertkirurgien. 

Skriv kommentar