
Sygdomsgrupper


Øre-næse-hals-læge i opråb: »Har de helt glemt os i vaccineprioriteringen?« Øre-næse-halslægerne på Odense Universitetshospital (OUH) er ikke blandt det prioriterede sundhedspersonale, der modtager COVID-19-vaccinen først, selvom de undersøger patienters luftveje helt tæt på. Det undrer læge Chadi Abdel-Halim, der føler, at han og kollegerne er blevet glemt i prioriteringen af sygehusledelsen. OUH's lægefaglige direktør forsvarer prioriteringen, men forstår godt lægernes bekymring.

Overlæge er ny doktor i leukæmi ved Aarhus Universitet Ph.d. og overlæge Lene Sofie Granfeldt Østgård har for nyligt forsvaret sin doktordisputats ved Aarhus Universitet. Hun har undersøgt akut myeloid leukæmi i en række epidemiologiske studier, og håbet er, at disputatsen kan bidrage til bedre behandling og overlevelse for patienter med sygdommen.

Danske kræftforskere starter forsøg med revolutionerende præcisionskirurgi Forskere og læger fra Rigshospitalet, Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Sjællands Universitetshospital har udviklet en ny billeddiagnostisk metode til få kræftvæv til at lyse op og gøre det meget lettere for kirurgen at fjerne.

Millioner til forskning i diabetesbetinget knoglesygdomme To forskningsprojekter i diabetesbetinget knoglesygdomme modtager 8,2 mio. kr. i støtte. Formålet er at blive klogere på, hvorfor personer med diabetes oftere end andre bliver ramt af knoglebrud.
Forskere identificerer seks subtyper af prædiabetes Forskere har kortlagt, at der med brede penselstrøg findes seks forskellige subtyper af prædiabetes med hver deres forskelle og karakteristika.

Internationalt anerkendt forsker vender hjem Efter 27 år i udlandet vender Jesper Svejstrup hjem til en stilling som professor og forskningsleder på Institut for Cellulær- og Molekylær Medicin ved Københavns Universitet. I ryggen har han en bevilling på 50 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden og 15 mio. kr. fra Grundforskningsfonden.

Gigtdirektør til læger: »Hvis patienterne ikke føler sig grebet af en sundhedsprofessionel, finder de en anden, og det er ofte på de sociale medier« Mange personer med inflammatorisk gigtsygdom slås lige nu med angst og depression, fordi deres verden er lagt ned af COVID-19, viser ny undersøgelse. Gigtforeningens adm. direktør opfordrer læger til at vise deres gigtpatienter, at de står til rådighed til at svare på spørgsmål.

Selvhjælpsplan kan hjælpe KOL-patienter, men den er svær at implementere kommunalt En sygeplejeudviklet selvhjælpsplan til KOL-patienter har vist sig effektiv, når det kommer til at reducere antallet af genindlæggelser og nedsætte følelser af depression hos patienterne. Men selvom værktøjet er simpelt, er det alligevel svært at få implementeret i kommunerne.
