Røntgen bruges stadig hyppigt forud for lungekræftdiagnoser 40 pct. af danske lungekræftpatienter fik i 2022 foretaget en røntgenundersøgelse af thorax inden for et år før diagnosen, viser undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som blev præsenteret på Danske Kræftforskningsdage.
Forskere melder om forsigtig optimisme om bedre behandlingstilbud til patienter med bugspytkirtelkræft Et billigt og almindelig tilgængeligt blodtrykssænkende lægemiddel kan måske komme til at spille en vigtig rolle i at reducere tilbagefald for bugspytkirtelkræft.
Overlæge på ESC: Det her var de mest interessante topstudier på årets kongres Overlæge og lektor Jacob Thomsen Lønborg var især begejstret for især to at de studier, som blev præsenteret på ESC. De kan begge være behandlingsændrende for hjertepatienter, siger han.
Højdepunkter: Danske topresultater på ESC kan føre til behandlingsændringer Danske forskere præsenterede på den årlige kongres for European Society of Cardiology flere forskningsresultater blandt late breaking abstracts og hot line. Her er fem af de mest interessante, hvoraf flere potentielt kan føre til behandlingsændringer.
Jonas Egebart: Kræftplan V skal inddrage patienten aktivt i behandlingsforløbet Hvad er vigtigt for dig som patient, er et spørgsmål, som oftere skal stilles til landets kræftpatienter, mener Sundhedsstyrelsens direktør, Jonas Egebart.
Genetisk sammenhæng mellem spiseforstyrrelser og autisme – men ikke ADHD De samme gener er på spil, når personer med autisme også udvikler spiseforstyrrelser, viser ny dansk forskning. Studiet finder til gengæld ikke noget genetisk overlap mellem ADHD og spiseforstyrrelser. Forskningen viser også, at angst eller depression ofte går forud for udvikling af spiseforstyrrelser hos personer med autisme eller ADHD.
Sprog spiller stor rolle i udfordringerne hos børn med ADHD Dansk studie, der er det største af sin slags til dato, belyser, hvordan sproglige vanskeligheder spiller en stor rolle i de udfordringer, som børn med ADHD har i forhold til venner og skole. Klinikere skal være mere opmærksomme på sproglige vanskeligheder hos børn med ADHD, fordi sproget ikke forbedres, bare fordi barnet behandles for ADHD, siger forsker.
Tre ud af fire voksne med ADHD dropper ud af deres medicinske behandling Flere og flere voksne får stillet en diagnose med ADHD, og flere kommer også i medicinsk behandling. Selvom medicin kan forbedre langtidsprognosen for de fleste med ADHD og derfor er en vigtig del af behandlingen, har tre ud af fire danskere med ADHD alligevel droppet medicinen inden for fem år, viser studie.
Hjertesygdom hos kvinder var på programmet på ESC På den årlige kongres for European Society of Cardiology er der netop blevet præsenteret resultater, der viser, hvordan man bedst behandler kvinder med alvorlig aortaklapstenose. Et andet studie viser, at der ikke rutinemæssigt er behov for behandling med kalium efter hjerteoperation.
Skifte i blodfortyndende behandling ved atrieflimren har gavnet de fleste – men én gruppe halter efter Stort dansk studie med data fra 24 års behandling af patienter med atrieflimren tyder på, at det har gavnet de fleste, at behandlingen over tid er gået fra at bestå af blandt andet vitamin K-antagonister til i dag at bestå hovedsageligt af antikoagulationsbehandling med direkte orale antikoagulantia. De ældste patienter ser dog ud til at halte efter sammenlignet med de yngre, hvor man hos enkelte også ser en øget tendens til hjerneblødninger, viser forskningen.