Forhandlere strides om psykiatrien
Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V) har svært ved at se det 'offensive' på psykiatriområdet i regeringens aftaleudkast.Foto: Bjarke Ørsted

Forhandlere strides om psykiatrien Regeringen vil give psykiatrien et løft, men regionerne har svært ved at se det offensive i det aftaleudkast, regeringen har præsenteret ved økonomiforhandlingerne. »Jeg har på fornemmelsen, at regeringen gemmer på sine ønsker og visioner,« siger Stephanie Lose (V) formand for regionerne.

Regionerne og regeringen er i disse dage inde i den afgørende fase ved årets økonomiforhandlinger, hvor rammen om næste års regionale økonomi og aktiviteter skal lægges fast.

Her går forhandlingerne bl.a. på størrelsen af næste års økonomiske ramme og fremtidens styring af sundhedsvæsenet.

Foran forhandlingslokalet i Finansministeriet mandag gik uenigheden dog særligt på psykiatrien – et område, hvor regeringens udkast til en aftale, ifølge regeringen selv, går »offensivt« til værks.

»At den skulle være offensiv er ikke en opfattelse, jeg deler,« slog formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), imidlertid fast, da hun ankom til forhandlingerne mandag formiddag.

»Jeg har på fornemmelsen, at regeringen gemmer på sine ønsker og visioner til en kommende psykiatriplan,« fortsatte regionsformanden, og tilføjede:

»Det håber jeg i hvert fald. For jeg kan ikke se dem afspejlet i den tekst, vi er blevet præsenteret for.«

Et klart løft

Regeringen afviste dog kritikken fra regionerne.

»Jeg giver hende ikke ret,« sagde finansminister Kristian Jensen (V) med adresse til sin partifælle Stephanie Lose, da han ankom til forhandlingerne.

»Aftalen her skal være et klart løft og en målretning omkring psykiatrien,« fortsatte han.

»Men det er klart, at det skal spille sammen med den handlingsplan (for psykiatrien, red.), regeringen præsenterer til efteråret.«

Økonomi og styring

Parterne mødtes senest fredag, hvor regeringen for første gang fremlagde et udkast til en økonomiaftale.

I løbet af weekenden har embedsmænd fra begge sider så siddet og svedt i sommervarmen og forsøgt at justere teksten på en måde, så den kan tilfredsstille begge parter.

Oprindeligt skulle forhandlerne herefter havde mødtes igen søndag, men i sidste øjeblik udsatte Finansministeriet mødet til mandag formiddagen.

Her stod det efter mødet klart, at der stadigvæk er en del knaster. Særligt i forhold til den økonomiske ramme og styringen af sundhedsvæsenet.

I forhold til økonomien er regeringens udgangspunkt, at rammen i 2019 skal være på samme niveau som i 2018, mens regionerne kræver et »substantielt løft«, der er noget større end det løft på en halv mia. kr., som regionerne fik ved forrige års forhandlinger.

»Vi synes sådan set, at driftsrammen skal være det, driftsrammen er,« sagde Kristian Jensen.

Han mener, at der er rigeligt med muligheder for at frigive midler inden for den eksisterende ramme.

»Vi ved, at sygehusbyggerierne kan give en mere effektiv drift, ligesom der er effektiviseringer omkring ny teknologi, som kan frigive kapacitet,« sagde finansministeren.

Sammen med spørgsmålet om fremtidens styring er økonomien den sidste store knast, der skal af vejen før en aftale kan indgås. I skrivende stund samles bestyrelsen i Danske Regioner for at enes om et mandat til formand Stephanie Lose, inden forhandlingerne mellem regionerne og regeringen fortsætter sidst på eftermiddagen.

En aftale ventes sent i aften eller – mere sandsynligt – på den anden side af Grundlovsdag.

Skriv kommentar