Slagsmål om toprocentkrav fortsætter
Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, har tænkt sig at støtte en afskaffelse af toprocentkravet, når Folketinget i forbindelse med et beslutningsforslag fra Enhedslisten endnu engang skal debattere spørgsmålet.

Slagsmål om toprocentkrav fortsætter Økonomiforhandlingerne i Finansministeriet er skudt i gang med et regionalt krav om et opgør med det eksisterende effektiviseringsregime. Parallelt afholder Folketinget sin egen serie-armlægning om det omstridte toprocentkrav.

Skal læger og sygeplejersker på landets sygehuse også i fremtiden være tvunget til at løbe to procent hurtigere hvert eneste år? Det er hovedspørgsmålet ved økonomiforhandlingerne mellem stat og regioner, der begyndte med et sættemøde i Finansministeriet umiddelbart inden Bededagsferien.

Et opgør med med effektiviseringerne er et hovedkrav fra regionerne, der har opbakning fra en række af Folketingets partier.

»Tiden er løbet fra det,« argumenterede Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, Dagens Medicin og det øvrige pressekorps på vej ind til sættemødet i Finansministeriet.

Skal afskaffes hurtigst muligt

Ovenpå det indledende møde holdt Bent Hansen fast i, at regionerne går efter at få afskaffet effektiviseringskravet så hurtigt som muligt. Samtidig signalerede han dog også, at regionerne vil betragte et statsligt tilsagn om en form for udfasning af kravet som ihvertfald en halv sejr.

»Vi har markeret, at tiden er inde til en udfasning af produktivitetskravet. Det lytter regeringen venligt til, men jeg tror ikke, at vi har overbevist dem endnu,« sagde Bent Hansen ovenpå sættemødet, hvor han var flankeret af Danske Regioners næstformand, Stephanie Lose (V) fra Region Syddanmark.

De to blev ved det indledende møde mødt af hele fire ministre, der i fællesskab repræsenterer staten ved forhandlingerne om regionernes økonomi.

Udover en række topembedsmænd havde finansminister Kristian Jensen (V) således følgeskab af økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA), netop tilbagevendt sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V), der selv er tidligere sundhedsminister.

Og finansminister Kristian Jensen gjorde det på statens vegne klart, at man ikke uden videre er klar til at imødekomme regionernes krav om at sløjfe de faste årlige effektiviseringer.

»Hvis vi skal skifte det velfungerende system ud med noget andet, vil vi gerne vide, hvad det andet er,« fortalte Kristian Jensen de forsamlede journalister på Finansministeriets stengang.

Forslag stod i kø

Indholdet af de kommende økonomiaftaler for regioner og kommuner, der forhandles sideløbende, og skæbnen for det forhadte toprocentskrav er reelt alene op til regeringens kompromisvillighed, mens det umiddelbart er ude af Folketingets hænder.

Alligevel forsøger Dansk Folkeparti sammen med partierne til Venstre for Socialdemokratiet at tage en kamp om kravet i Folketingssalen parallelt med forhandlingerne mellem regeringen og regionernes top.

I forlængelse af en forespørgselsdebat skulle Folketinget forleden dag således stemme om et forslag til vedtagelse om fremtiden for toprocentkravet.

Dansk Folkeparti havde sammen med SF fremsat et forslag til vedtagelse om, at toprocentkravet skulle afskaffes, mens Alternativet og Enhedslisten havde fremsat et næsten identisk forslag. Ingen af de to forslag kom dog nogensinde til afstemning i salen.

Et konkurrerende forslag fra regeringspartierne og Socialdemokratiet om blot at undersøge sagen nærmere kom dem nemlig i forkøbet og blev vedtaget med et stort flertal. Det medførte, i henhold til Folketingets praksis, at de to forslag om at afskaffe effektiviseringskravet bortfaldt og aldrig kom til afstemning.

Spin om afstemning

Dansk Folkeparti er efterfølgende blevet bebrejdet, at partiet ikke stemte for sit eget forslag – der imidlertid aldrig kom til afstemning.

»Jeg synes, at der gik lige lovligt meget spin i den sag,« siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt.

»Folk forstår ikke, hvordan en forespørgselsdebat fungerer. Hvordan skulle vi kunne have stemt om noget, der aldrig kom til afstemning? Vi går præcis lige så meget ind for at afskaffe toprocentskravet, som vi hele tiden har gjort,« fortsætter Blixt.

Derfor har hun også tænkt sig at støtte en afskaffelse af toprocentkravet, når Folketinget i forbindelse med et beslutningsforslag fra Enhedslisten endnu engang skal debattere spørgsmålet onsdag.

»Der stemmer vi ja,« siger Liselott Blixt.

Mens Folketinget altså endnu engang skal debattere regionaløkonomi onsdag 17. maj, fortsætter debatten mellem regionerne og regeringen først onsdag 24. maj. Allerede mandag 22. maj mødes regeringen med kommunerne for at diskutere deres økonomi.

Regeringens satser på, at økonomiforhandlingene i tråd med traditionen lander i begyndelsen af juni.

Skriv kommentar