Blodprøve kan hjælpe tarmkræftpatienter med risiko for tilbagefald
Ny forskning viser, at en blodprøve måske kan hjælpe med at identificere tarmkræftpatienter med risiko for tilbagefald. »Tarmkræftpatienter med metastatisk tilbagefald har ringe overlevelse, så vi vil meget gerne kunne identificere patienter med restsygdom hurtigt efter operationen og så tidligt, at vi kan sætte ind med effektive behandlinger, inden det er for sent,« fortæller en af forskerne bag studiet, ph.d.-studerende ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet Tenna Vesterman Henriksen.

Blodprøve kan hjælpe tarmkræftpatienter med risiko for tilbagefald Efter en operation for tarmkræft får 30 pct. af patienterne i dag tilbagefald. Dansk forskning præsenteret på årets ESMO peger på, at det er muligt at identificere højrisikopatienter ved hjælp af en simpel blodprøve.

Når patienter med tarmkræft bliver opereret for at komme sygdommen til livs, ender henved 30 pct. med at få tilbagefald. Og udfordringen er, at man i dag ikke ved hvem.  For at opspore tilbagefald skannes alle patienter med tarmkræft i dag henholdsvis ét og tre år efter operationen.  Selvom denne indsats identificerer tilbagefaldspatienterne, er sygdommen ofte så fremskreden på diagnosetidspunktet, at helbredende behandlingstilbud ikke er en mulighed. Og for mange patienters vedkommende kommer de sig aldrig helt. Onkologer har på...

Denne artikel er forbeholdt abonnenter.

Log indEller opret en brugerprofil for at få adgang til artikler.Opret konto

Få Dagens Medicin gratis i 14 dage.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og få gratis adgang til artikler på dagensmedicin.dk i 14 dage. Prøveabonnement er uforpligtende og udløber automatisk efter prøveperiodens udløb.


Allerede bruger? Log ind