I dette magasin kårer Dagens Medicin for 14. gang landets bedste inden for 65 udvalgte kliniske områder, baseret på de regionale kliniske kvalitetsdatabasers (RKKP’s) årlige rapporter. Meget er sket på de 14 år. Hvor det i 2007 næsten var kættersk at måle på behandlingskvalitet, er det nu et helt naturligt krav til et sundhedsvæsen, som alle ønsker skal være i topklasse. Til gengæld er der stadig meget at udrette for at gøre kvalitetsmålinger så relevante og retvisende som muligt. De...

Kill your darlings: Danmarks Bedste Hospitaler lukker og slukker LEDER: Fremover vil vi ikke længere kåre Danmarks Bedste Hospitaler. Efter 17 år med fokus på data og behandlingskvalitet har vi besluttet, at det er slut, og derfor blev kåringen af Danmarks Bedste Hospitaler 2024 fra februar i år den sidste. Selvom det selvfølgelig er vemodigt, er det også det eneste rigtige at gøre.
Skriv en kommentar
Generalisterne kommer, men ikke af sig selv En revision af den lægelige videreuddannelse skal give os et bedre match mellem patienternes behov og lægernes kompetencer, mere fokus på faglig bredde og øget fleksibilitet. Men generalisterne kommer ikke uden opgør med måden, vi er vant til at uddanne speciallæger på, eller uden en ændring af strukturen i sundhedsvæsenet. Heldigvis er begge dele på vej, skriver Dan Brun Petersen.
Skriv en kommentar
Én myndig enhed Nu har kommissionen en gang for alle peget på en retning, som kan bære sundhedsvæsenet ind i en holdbar fremtid, og den går via massive investeringer i det nære sundhedsvæsen og et entydigt politisk kædeansvar, der samler opgaver, økonomi og ledelsesansvaret hos én myndighed.
Skriv en kommentar
Medicinanbefalinger med blind makker Danmark har et forklaringsproblem, når det gælder kræftpatienters adgang til de nye og effektive behandlinger.
1 kommentar
Et forældet kontrolsystem Det er skæbnens ironi, at det er afsløringerne af snyderi og profitmaksimering hos PLO’s hadeobjekt nummer et, Alles Lægehus, der nu har givet ny næring til debatten om bedre kontrol med økonomien i almen praksis. Det har sendt PLO på en særdeles vanskelig kommunikationsopgave. Lige nu blæser de politiske vinde med regionerne.
2 kommentarer
Blind prioritering, nej tak Hvis hospitalsvæsenet virkelig skal have mulighed for at ‘vælge klogt’ – og det skal det – og dermed fravælge unødvendige behandlinger, forløb og procedurer, eller omvendt kunne reagere på fejl og mangler i behandlingen, så kræver det, at man fra regionernes side investerer i et evidensbaseret og tidstro fundament at gøre det ud fra. Når afdelingerne ikke kontinuerligt kan overvåge og følge med i deres egne data for behandlingskvaliteten i realtid, så famler man i blinde, når man skal prioritere.
Skriv en kommentar
Mens vi venter på Fisker & Co. Målstregen for sundhedsstrukturkommissionens indsamling af input og forslag nærmer sig, og det har fået KL og Danske Regioner på banen i en udspilsslutspurt. Mens den ene part vil skrue på det eksisterende system, vil den anden ændre ansvarsfordelingen radikalt.
Skriv en kommentar
Fjern den diskriminerende anakronisme nu LEDER: Kære folketingspolitiker: Hvis du vil gøre noget godt for patienter og ansatte i sundhedsvæsenet og samtidig være med til at reducere diskrimination og ulighed i sundhed, så får du her serveret en simpel vindersag.
Skriv en kommentar
Uretfærdig udligning Det er helt skørt, at regionen med de længst uddannede, de rigeste, de yngste og de mest sunde borgere, og som i sammenligning med de øvrige regioner står uden de store udfordringer med rekruttering og fastholdelse af medarbejdere, også er den, der får mest ud af den regionale omfordeling.
Skriv en kommentar
Forpligtende dialog, nej tak I to interessante debatindlæg opfordrer Helene Bilsted Probst, tidligere lægefaglig koncernchef i Region Midtjylland, til, at medier, politikere og embedsværket 'forpligter sig på en samtale', hvor det ikke handler om at udpege syndebukke og udvise handlekraft, når sundhedsvæsenet bliver ramt af den næste 'møgsag'. Det bliver et tak, men nej tak herfra.
4 kommentarer
Gødstrup tur-retur LEDER: Det er i alles interesse, at de medarbejdere, der er tættest på patienterne, kan tale højt om forholdene, hvis patientsikkerheden er truet.
Skriv en kommentar