»Ultraforarbejdede fødevarer bliver i stigende grad koblet til øget risiko for sygdom,« siger Anne Tjønneland.Foto: Colourbox

Ultraforarbejdede fødevarer øger risikoen for kræft og multimorbiditet Stort internationalt studie peger på, at personer, der spiser mange ultraforarbejdede fødevarer, oftere udvikler multimorbiditet med kræft og kardiovaskulær sygdom. Ultraforarbejdede fødevarer bliver et stort sundhedstema, siger forskningsleder fra Kræftens Bekæmpelse.

Andelen af vores indtag af mad, der består af ultraforarbejdede fødevarer, stiger og stiger. I 1990’erne var 45 pct. af alt den mad, som vi spiste, raffineret, nedbrudt i ingredienser og ofte tilsat forskellige fedtstoffer, sukker, emulgatorer og andre tilsætningsstoffer, inden det blev placeret på hylderne i supermarkedet. I dag er tallet endnu højere. Nu viser et nyt, stort internationalt studie med dansk deltagelse, at indtaget af ultraforarbejdede fødevarer ser ud til at øge risikoen for multimorbiditet med kræft, type...

Prøv Dagens Medicin gratis i 4 uger*

Du får fri adgang til alt vores indhold og vores daglige nyhedsbrev tilsendt i 4 uger.

Efter 4 uger fortsætter prøveabonnementet som et alm. betalingsabonnement, med mindre du opsiger forinden.

*Som læge/stud. med. er det digitale abonnement på Dagens Medicin helt gratis

Køb abonnement