Søvnlængden har stort betydning for børns vægt Når det gælder søvnlængde, tidspunktet for søvn eller søvnens regelmæssighed, har søvnlængden størst effekt på børns vægt, viser studie. Et andet studie viser, at mangel på søvn også leder til større risiko for overspisning hos voksne.

Tidligere studier har koblet søvnlængden, tidspunktet for søvn og søvnens regelmæssighed sammen med overvægt hos både børn og voksne, men indtil nu har forskere ikke undersøgt, hvad der har den største effekt hos børn.

Det klarlægger et nyt studie, som netop er blevet præsenteret på den årlige fedmekongres Obesity Week. Konklusionen er klar: Søvnlængden har størst betydning for børns vægt.

I studiet har forskere med postdoc Trevin E. Glasgow fra Virginia Commonwealth University i spidsen undersøgt sammenhængen mellem forskellige mål for søvn og BMI, livvidde og vægt-til-højde-ratio hos 144 børn i alderen fire til 13 år.

Børnene blev udstyret med ure, der kunne måle deres søvn i løbet af en uge. Derudover fik de målt deres højde og vægt samt livvidde, og højde og vægt blev benyttet til at udregne deres BMI.

Tiltag til at forhindre udvikling af overvægt hos børn bør fokusere på at forlænge søvnen og øge søvnens regelmæssighed

Trevin E. Glasgow, postdoc fra Virginia Commonwealth University

Resultatet af undersøgelsen viser, at tidspunktet for søvnen ingen effekt havde på hverken livvidde, BMI eller vægt-til-højde-ratio.

Derimod havde søvnlængde en signifikant sammenhæng med lavere BMI, mindre livvidde og lavere vægt-til-højde-ratio.

Søvnens regelmæssighed var i studiet kun moderat associeret med BMI og livvidde, men signifikant associeret med vægt-til-højde-ratio.

»Blandt de almindelige mål for søvn er søvnlængden den stærkeste til at forudsige forskellige mål for fedme hos børn. Søvnens regelmæssighed er moderat associeret med forskellige mål for fedme, men tidspunktet for søvnen ikke er associeret. Tiltag til at forhindre udvikling af overvægt hos børn bør fokusere på at forlænge søvnen og øge søvnens regelmæssighed,« skriver forskerne i konklusionen til deres studie.

Mangel på søvn øger lysten til at spise

Et andet studie, der også er blevet præsenteret i løbet af Obesity Week, viser, at sammenhængen mellem søvn og risikoen for at blive overvægtig ikke kun gælder børn. Det gælder også voksne.

I studiet, som på Obesity Week blev fremlagt af Aurora H. Golden-Appleton fra Columbia University, undersøgte forskere, hvilke faktorer der kunne lede til øget trang til at spise (craving).

218 voksne forsøgsdeltagere med BMI på mellem 22 og 27,9 deltog i studiet, hvor de skulle svare på spørgeskemaer vedrørende spisetrang. Forsøgsdeltagerne deltog i det store GALERIE-studie, hvor de blev randomiseret til enten 25 pct. kalorierestriktion eller at agere kontroller i to år.

Forskerne undersøgte, om antallet af timer med fysisk aktivitet i løbet af ugen, søvnkvalitet samt -kvantitet og niveauerne af stress havde betydning for trangen til at spise.

Resultatet af undersøgelsen viser en signifikant effekt af både stress og søvn på lysten til at spise. Jo mere stresset og jo mindre og dårligere folk sover, desto større bliver trangen. Derimod fandt forskerne ikke, at motion var associeret med øget trang til at spise.

Forskerne konkluderer da også i deres studie, at interventioner i relation til et vægttab i tillæg til kost bør have fokus på søvn og stress, da det kan være med til at reducere lysten til at ‘snacke’, hvilket vil reducere kalorieindtaget.

 

Skriv kommentar