Psykiatri-Listen fik ét mandat, 15 mio. kr. og en plads i forretningsudvalget

Psykiatri-Listen fik ét mandat, 15 mio. kr. og en plads i forretningsudvalget Med godt 20.000 stemmer fra borgere i Region Midtjylland sikrede Psykiatri-Listen sig en plads i regionsrådet og forretningsudvalget. Med sig hjem fik den også mange millioner til en opnormering af personale og senge.

Det nystiftede parti, Psykiatrilisten, er lykkelig for sit valgresultat ved regionsvalget i Region Midtjylland. Med godt 20.000 stemmer fra hele regionen og 9.600 stemmer fra Århus sikrede partiet sig nemlig ét mandat og høstede en lang række centrale udvalgsposter. Det fortæller Mikkel Rasmussen, der ud over at være overlæge ved Psykiatrisk Modtagelse ved Aarhus Universitetshospital i Risskov, er én af listens sideordnede kandidater.

»Vi er yderst tilfredse. Selv om vi er et nyt parti, som folk skal lære at kende, fik vi alene i Århus 4,5 pct. af stemmerne. Vi lå jo højere end Dansk Folkeparti. Det er rimeligt godt,« siger Mikkel Rasmussen og nævner, at Psykiatrilisten overordnet set blev det ottende største parti ud af de 21, som stillede op til regionsvalget.

»Jeg synes, vi havde et flot valg, især set i lyset af, at vi kom ind på en mærkesag,« siger han.

Hvilken af kandidaterne, der er kommet ind på listen, ved han endnu ikke – det forventer han først at få svar på senere i dag. Det afhænger af, hvem af kandidaterne, der har fået flest personlige stemmer.

15 millioner til psykiatrien

I mellemtiden kan Mikkel Rasmussen glæde sig over de resultater, Psykiatrilisten opnåede via nattens intense forhandlinger.

»Det har været en nervepirrende nat, ikke mindst fordi Århus Kommune var den kommune, der var længst tid om at få talt stemmerne op. Klokken var 02 før vi var rimelig sikre på at have fået et mandat,« siger han og uddyber, at forhandlingerne så småt gik i gang, efter at 98 pct. af stemmerne var talt op. I første omgang med Psykiatrilistens eget valgforbund.

»Da samtlige partier havde lagt vægt på psykiatrien i valgkampen, var alle også enige om, at de allerede nu blev nødt til at forholde sig til psykiatrien. Helt utraditionelt fik vi faktisk en lovning på, hvad man vil gøre for psykiatrien allerede nu,« siger Mikkel Rasmussen, der bemærker, at partierne er indgået i et bredt forlig og har droppet den sædvanlige kamp mellem rød og blå blok.

Den nye regionsrådsformand, Anders Kühnau, lagde sig også i selen for at komme Psykiatrilistens ønsker i møde.

»Der er behov for, at der skal ske noget nu og her. Det har jeg presset ham på flere gange. Ud over at give os 15 mio. kr. til en bedre personalenormering og flere senge gav Anders Kühnau os håndslag på, at vi fremadrettet skulle lave en plan for psykiatrien, og at der ved næste budgetforhandling i 2019 skulle komme nogle flere penge på bordet til en mere langsigtet plan,« siger Mikkel Rasmussen, der nævner, at aftalerne blev skrevet ned på et stykke papir i forhold til dem, der skulle være med i en konstitueringsaftale.

»Det er ikke nok til at løfte psykiatrien og dækker ikke de 50 mio. kr. ind, som psykiatrien mistede ved sidste sparerunde. Men det er stadig nogle penge, som man kan bruge nu og her i forhold til psykiatrien,« siger Mikkel Rasmussen.

Plads i forretningsudvalget

Ud over pengene var Mikkel Rasmussen også med til at sikre, at partiet fik flere udvalgsposter. Her er han især tilfreds med, at partiet har fået en plads i forretningsudvalget.

»Den plads er vigtig for os set i lyset af, at forretningsudvalget tager mange beslutninger. Det overruler den beregningsmetode, som man normalt bruger til at finde ud af, hvor mange pladser, hvert parti skal have. Her ville Socialdemokratiet have fået mange pladser,« siger Mikkel Rasmussen, som også er tilfreds med, at Psykiatrilisten har fået tildelt næstformandsposten til psykiatriudvalget. Her vil Psykiatrilisten indgå i et tæt samarbejde med formanden, der bliver en SF’er.

»Taget i betragtning af, at vi kun har fået et mandat ind, så har vi fået et ben ind mange steder. Det er mere, end hvad man kan forvente,« siger Mikkel Rasmussen.

Skriv kommentar