Det skabte ramaskrig blandt flere sundhedsaktører, da regeringen for nylig foreslog at afskaffe Dansk Patientsikkerhedsdatabase og rapporteringspligten for utilsigtede hændelser (UTH).
Og nu tyder meget på, at kritikken er nået ind i på Christiansborg. For i en ny aftale mellem Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Danske Regioner står UTH-ordningen til at overleve. Det oplyser ministeriet onsdag i en pressemeddelelse.
I pressemeddelelsen fremgår det, at Danske Regioner fra 1. maj 2025 overtager administrationen af databasen for utilsigtede hændelser, som hidtil er blevet drevet af Styrelsen for Patientsikkerhed. Regionerne vil dermed stå for at modtage og analysere rapporter fra sundhedspersonale, patienter og pårørende på tværs af sundhedssektoren.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) glæder sig over den nye aftale:
»Arbejdet med at styrke patientsikkerheden er vigtigt og har gennem årene udviklet sig, og gør det fortsat. Det er i ældreplejen, på sygehusafdelingerne og andre steder i sundhedsvæsnet, at sundhedsmedarbejderne i det daglige oplever, hvor der kan være udfordringer med sikkerheden, og indrapporterer hændelser, så kolleger kan lære af dem,« siger hun i pressemeddelelsen og tilføjer:
»Derfor har blandt andre Dansk Selskab for Patientsikkerhed i flere år ønsket, at arbejdet med databasen blev flyttet væk fra staten og tættere på driftsorganisationerne, og jeg er glad for, at regionerne fremover kommer til at stå for ordningen med utilsigtede hændelser.«
Unik dansk ordning
Også formand for Danske Regioner, Anders Kühnau (S), mener, at aftalen er et vigtigt skridt i den rigtige retning.
»Det er afgørende for arbejdet med patientsikkerhed, at personalet fortsat kan være trygge ved at indrapportere sanktionsfrit. Andre lande misunder os, at vi har skabt en kultur med så stor tryghed, at man åbent kan tale om og lære af utilsigtede hændelser. Det udvikler og løfter kvaliteten og sikkerheden i vores sundhedsvæsen. Derfor er jeg meget tilfreds med den nye aftale, der sikrer videreførelse af den unikke danske ordning,« siger han og uddyber:
»Databasen er grundlaget for, at personalet i sundhedsvæsenet kan rapportere, og at man på tværs af behandlingssteder kan se mønstre og dermed lære af hinanden til gavn for patientsikkerheden.«
Det var planen, at lukningen af UTH-systemet skulle have givet en mindre besparelse. I pressemeddelelsen fremgår det ikke, hvordan økonomien hænger sammen i opgaveflytningen.
Der er lagt op til, at der i forbindelse med den nye aftale vil blive ændret på rammen om indrapporteringerne og herunder om indrapporteringspligten. Det kommer til at ske i et samarbejde med bl.a. Danske Regioner, oplyser Indenrigs- og Sundhedsministeriet i pressemeddelelsen.
Læs også:
27. september 2024: Først blev chefen for UTH-systemet fyret, så betalte STPS millioner for en ny patientsikkerhedsdatabase, der aldrig blev færdig
13. september 2024: Cheflæge målløs over regeringens UTH-forslag: Vi lærer ikke noget i et system, hvor vi skal forsvare os
6. september 2024: Kritikken hagler ned over regeringens plan: Aktører advarer mod afskaffelse af fejlrapportering