
Reumatologi


Personer med leddegigt er ofte for lang tid om at komme til lægen Når det kommer til behandling af leddegigt, er forsinkelser i tiden til diagnosen ofte en komplicerende faktor, for selvom læger har gode lægemidler til at behandle leddegigt, kan de ikke gøre meget for patienterne, når først skaderne er opstået. Nu peger et nyt dansk studie på, hvor lang tid patienterne selv er om at komme til lægen.

Gigtmedicin hjælper ikke lige hurtigt i alle led ved psoriasisgigt Et stort internationalt studie viser, at TNF-hæmmere til behandling af psoriasisgigt har hurtigst effekt i nogle led, mens det tager meget længere tid, før hævelsen i andre led falder, og før leddene ikke længere er ømme. Led er ikke bare led, og der kan være noget at hente medicinsk ved at forstå disse forskelle, siger overlæge og professor Merete Hetland.

Reumatolog: Der er sket kæmpe fremskridt inden for behandling af rygsøjlegigt, men… Reumatolog Georg Kröber fortæller, at lægernes muligheder for at behandle patienter med rygsøjlegigt i dag er lysår foran mulighederne for bare 10 år siden. Det er en positiv historie, og det går godt, men vi mangler stadig at forstå, hvorfor folk udvikler sygdommen, og hvorfor nogle patienter stadig har smerter trods behandling, siger han.

Onlinemodul gør læger bedre til at afkode billeder af patienter med rygsøjlegigt Både i klinikken og til kliniske forsøg er der behov for, at røntgenbilleder af patienter med rygsøjlegigt bliver læst korrekt. Det kan et onlinemodul hjælpe med, viser ny dansk forskning.

Forskere efter nyhed på EULAR: Vi bliver arbejdsløse Overlæge og klinisk professor Lene Dreyer fortæller, at der på den årlige kongres for European Alliance of Associations for Rheumatology blev præsenteret resultater med en ny CAR T-celleterapi til patienter med systemisk lupus erythematosus, og at resultaterne var helt ekstremt overbevisende.

Overblik: Her er de danske tophistorier på årets EULAR Leddegigt, immundæmpende behandling og træning til patienter med myositis var blandt de danske forskningsbidrag til årets store kongres for European Alliance of Associations for Rheumatology.
Øget forekomst af non-melanom hudkræft ved psoriasisgigt-patienter i særlig immundæmpende behandling Hvis personer med psoriasisgigt er i behandling med såkaldt biologisk medicin, er der større sandsynlighed for, at de også får stillet en diagnose med non-melanom hudkræft, viser ny dansk forskning. Vi skal nok være ekstra opmærksomme på denne form for hudkræft hos disse patienter, siger forsker.
Systemisk lupus erythematosus stjal spotlightet på andendagen af EULAR Der var interessante nyheder til både børn og voksne med systemisk lupus erythematosus på den årlige kongres for European Alliance of Associations for Rheumatology. Behandling af børn med methylprednisolon var i et studie associeret til øget risiko for organskade, mens to andre studier viste, at det er muligt at reducere dosis med glukokortikoid hos voksne.
