Foto: Tonny Foghmar

Læger tester ny behandling ved prostatakræft og tilbagefald Indvendig strålebehandling rammer kræftknuden ­meget mere præcist og kan formentlig kurere 50 pct. af de relevante ­prostatakræftpatienter med tilbagefald, siger læge og forskningsleder Simon Buus.

Godt 4.000 patienter i Danmark får årligt en diagnose med prostatakræft.

600 bliver behandlet med udvendig strålebehandling, og cirka en tredjedel af disse får årligt tilbagefald og skal i behandling med hormonbehandling, der kan holde sygdommen nede – dog uden at ­helbrede patienterne.

Men der er måske en anden mulighed for kurativ behandling, og den skal danske forskere og læger nu ­afprøve i et studie med 50 danske ­patienter. I projektet skal patienterne efter tilbagefald behandles med indvendig strålebehandling (fokal brachyterapi), der er målrettet ­præcis den del af prostata, hvor kræften er vendt tilbage.

Ifølge den ledende forsker bag det nye studie kan behandlingen formentlig trække 50 pct. af patienterne tilbage til livet.

»I Danmark drejer det sig om et par hundrede patienter om året, som ved tilbagefald efter udvendig strålebehandling ser ind i en fremtid med hormonbehandling, kemoterapi og måske død. Af dem forventer jeg, at vi kan helbrede halvdelen med ­denne teknik,« fortæller afdelingslæge og ph.d. Simon Buus fra Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Forskningsprojektet, der begyndte for et par uger siden og forventes afsluttet om fem år, går under navnet PROSALBRA.

Skanninger afslører tilbagefald

Indvendig strålebehandling går ­meget enkelt ud på, at lægerne under bedøvelse indfører nogle plastiknåle i den del af prostata, hvor kræften er vendt tilbage.

Der er en grænse for, hvor meget man kan stråle. Ved at være mere målrettede kan vi forhåbentligt undgå for mange bivirkninger

Simon Buus, afdelingslæge og ph.d., Kræft­afdelingen på Aarhus Universitetshospital

Derefter indsætter de via plastiknålene en radioaktiv kilde, som angriber kræftknuden indefra.

Simon Buus fortæller, at princippet i sig selv er meget velkendt, men at det nye er, at læger i dag har ­adgang til gode MR- og PET-­skanninger, så de meget præcist kan se, hvor kræften er vendt tilbage i prostata, og hvor de skal sætte behandlingen ind.

»Med MR og PET kan vi definere, hvor tilbagefaldet sidder. Det ­betyder, at vi i stedet for at behandle hele prostata kan gå målrettet ­efter knuden. Det kræver, at man har ­moderne billedteknikker til ­rådighed, og at man ved, hvordan man kan koble billeder til den ultralydsskanner, som vi anvender, når vi ­lægger plastiknålene op i patienten,« forklarer Simon Buus.

Han uddyber, at forskerne og ­lægerne i det nye projekt er de ­første til at gøre det i Danmark og også nogle af de første i verden.

»Det skyldes, at man skal vide, præcis hvad man gør, for at kunne gøre det,« siger Simon Buus om den nye type behandling.

Beskytter andre væv i regionen

Fordelen ved at benytte indvendig og billedguidet strålebehandling til behandling af tilbagefald efter prostatakræft er, at lægerne kan give kræfttumoren et ordentligt radio­aktivt skrald lige præcis der, hvor det gør allermest ondt på kræftknuden.

Samtidig undgår lægerne at bestråle andre dele af prostata, eksempelvis dem med ansvar for mandens erektionsevne. Indvendig stråle­behandling beskytter også andre dele af mandens underliv, som er i risiko for at blive beskadiget ved udvendig strålebehandling.

»Ved at være meget målrettede i strålebehandlingen undgår vi at ramme andre væv i området som urinvejene og endetarmen,« siger ­Simon Buus.

50 danske patienter deltager

Forskningsprojektet er netop begyndt, og den første patient er blevet behandlet to gange med indvendig strålebehandling.

I alt skal 50 patienter over de kommende fem år deltage i forsøget, hvor lægerne vil følge patienternes videre sygdomsforløb.

Patienterne er fra hele Danmark, hvilket gør forskningsarbejdet nationalt.

Simon Buus fortæller, at baseret på erfaringer fra udlandet forventer han en succesrate på 50 pct.

»Succesraten er afhængig af, hvordan man selekterer, og hvor tidligt man selekterer. Hvis vi kan selektere, så vi sorterer dem fra med kræft uden for prostata og behandler tidligt i kræftforløbet, kan vi med indvendig stråleterapi formentlig opnå rigtig gode resultater,« siger han.

»Der er lavet forsøg i udlandet, hvor man har helbredt 50 pct. af patienterne, men her har man strålet hele prostata og ikke kun specifikt kræftknuden. Der er en grænse for, hvor meget man kan stråle. Ved at være mere målrettede kan vi ­forhåbentlig undgå for mange bivirkninger.«

Vil behandle tidligere i forløbet

Forsøget med de 50 danske patienter med tilbagefald efter prostatakræft er kun det første trin i Simon Buus’ plan for, hvordan patientgruppen skal behandles.

Forsøget er et såkaldt ‘proof of concept’, og succes kan lede til, at Simon Buus også gerne vil behandle nydiagnosticerede prostatakræft­patienter.

»Potentialet i at give fokal strålebehandling til nydiagnosticerede er stort, da man kan øge sandsynlig­heden for helbredelse med absolut 20 pct. og samtidig mindske bivirkningerne ved strålebehandlingen,« siger Simon Buus.

Skriv kommentar