EU giver grønt lys til lovende, ny kombinationsbehandling mod blærekræft EU-Kommissionen har godkendt kombinationen af enfortumab vedotin og pembrolizumab som behandling i første linje til patienter med fremskreden blærekræft. Behandlingen kan fordoble overlevelsen sammenlignet med kemoterapi. Prisen kan dog blive stopklods i Medicinrådet, vurderer professor.
Ny cheflæge vil styrke Urologisk Afdeling med sit eget speciale Peter Zepernick er ny cheflæge i Urologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital. Han vil bruge sin baggrund som anæstesiolog til at styrke afdelingen og fortsat sikre det høje faglige niveau.
Offentligt-privat forskningsprojekt skal opspore sårbare kræftpatienter tidligere Nyt offentligt-privat forskningsprojekt skal finde løsninger til at reducere uligheden i behandling for urologisk kræft i Region Sjælland. Sårbarhed kommer i mange former, og det skal være sådan, at alle har de samme muligheder for at komme godt gennem et kræftforløb, siger kræftforsker og professor Susanne Dalton.
Flere får tilbudt anbefalet MR-diagnostik af prostatacancer Der er en markant stigning i andelen af mænd med mistænkt prostatacancer, som tilbydes den anbefalede diagnostiske undersøgelse med MR-guidet biopsi, viser ny årsrapport fra Dansk Prostata Cancer Database.
Overvågning af prostatakræft giver efter 15 år samme gode overlevelse som stråleterapi eller kirurgi Det største studie af sin slags til dato viser, at det hos mænd med lokaliseret ikke-metastatisk prostatakræft giver samme gode overlevelse at vente og reagere ved behov som ved øjeblikkelig behandling med stråleterapi eller et kirurgisk indgreb. Studiet rejser et stort filosofisk spørgsmål angående screening og behandling af prostatakræft, siger overlæge.
PARP-hæmmere vinder frem i behandlingen af prostatakræft Patienter med kastrationsresistent prostatakræft og BRCA-mutationer kan med fordel behandles med en PARP-hæmmer. Nyt studie bekræfter, at PARP-hæmmeren rucaparib forlænger tiden til sygdomsprogression hos patienter med kastrationsresistent prostatakræft og BRCA-mutationer, men ikke hos patienter med ATM-mutation. PARP-hæmmere skal måske længere frem i behandlingsrækkefølgen, men vi skal vide, hvad det skal kombineres med, siger forsker.
Nye behandlingsvejledninger ved metastatisk prostatakræft på vej Medicinrådet har godkendt to protokoller for behandlingsvejledninger til medicinsk kastration ved prostatakræft og metastatisk kræft i blærehalskirtlen.
Danske læger karakteriserer forskellen mellem mænd og kvinder med blærekræft Der er forskel på antallet af mænd og kvinder, som får stillet en diagnose med blærekræft, og der er også forskel i udfaldet efter diagnosen. Læger fra Aarhus Universitetshospital har lavet en karakteristik af denne forskel, hvilket blandt andet kan have betydning for valg af behandling til hhv. mænd og kvinder med blærekræft.
Nyt professorat skal styrke forskning i ikke-cancerrelaterede urinvejssygdomme Mikkel Mejlgaard Fode blev i begyndelsen af det nye år udnævnt som professor på Københavns Universitet og overlæge på Afdeling for Urinvejssygdomme på Herlev og Gentofte Hospital.
Dansk succes med eksperimentel kræftkirurgi Danske læger har haft så stor succes med eksperimentel form for kirurgi til patienter med prostatakræft, at behandlingen nu udbredes til hele landet.