Landets politikere og administratorer i sundhedsvæsenet er naturligvis ikke vågnet pludseligt op en sen nattetime og har opdaget, at der er rekrutteringsvanskeligheder på sygehuse i landets randområder. De ved godt, at når der ikke er nok speciallæger, er der heller ikke grundlag for videreuddannelsesstillinger. Så knækker fødekæden, og en ond cirkel er skabt. Noget af det, vi arbejder målrettet for, er at få en større andel af de tværgående forløb til Region Sjælland, hvor flere forløb starter og slutter i...

Daniel vil gerne være praktiserende læge, men nu er han tvunget på orlov Daniel Staal Nyboe kan ikke forestille sig at lave andet end at være praktiserende læge. Men nu har han været nødt til at tage orlov fra sin hoveduddannelsesstilling, fordi systemet er for rigidt til hans og familiens behov. Det får ham til at ønske sig flere åbne diskussioner om fleksible muligheder.
1 kommentar
Iranske sygeplejersker vinder langsomt fodfæste i sundhedsvæsenet Hurtigere sagsbehandlingstider og ændringer i krav om sprogprøve betyder, at proppen nu er røget af flasken, når det gælder iranske sygeplejersker i det danske sundhedsvæsen. Stadig flere kommer i evalueringsansættelser, der skal skaffe dem dansk autorisation, viser nye tal. Men mange kæmper stadig med at komme ind på det danske arbejdsmarked.
Skriv en kommentar
Iransk sygeplejerske: »Jeg har aldrig tænkt på at give op eller tage tilbage til Iran« Efter at have været igennem seks måneders evalueringsansættelse arbejder iranske Sepideh Mehboudi nu som sygeplejerske på Herlev Sygehus. Vejen dertil har været hård, men hun fortryder ikke, at hun med sin familie tog springet og søgte en ny tilværelse i Danmark.
Skriv en kommentar
Deltidsstillinger til yngre læger vinder frem Jo større rekrutteringsudfordringer, desto større villighed er der på hospitalerne til at imødekomme særlige ønsker til deltid blandt yngre læger. Nogle steder ser man sygehusafdelinger med op til 25 pct. uddannelseslæger på deltidskontrakt.
Skriv en kommentar
»Ansættelsen af Matilde har åbnet øjnene for, at det kan fungere med deltid« Læge Matilde Eriksen blev sidste år ansat i en introstilling på 22,3 timer pr. uge på akutmedicinsk afdeling ved Aalborg Universitetshospital. Siden er der lavet aftaler om deltid med yderligere tre yngre læger på afdelingen. For cheflæge Jørn Munkhof Møller handler det om at tilbyde de lempeligere arbejdsvilkår, som de yngre læger efterspørger. Han erkender dog samtidig, at deltidsjob-kvoten ikke må blive for høj – af hensyn til vagtplanlægningen.
Skriv en kommentar
Kan vikarer være med til at løfte uddannelseskapaciteten på de perifere sygehuse? For nylig foreslog Dan Brun Petersen, lægefaglig vicedirektør på Holbæk Sygehus, at de perifere sygehuse inddrager vikarer, konsulenter og andre ikke-fastansatte i den lægelige videreuddannelse, så afdelingerne kan opretholde eller få tilført den nødvendige kapacitet til at uddanne fremtidens speciallæger. Men har ideen overhovedet gang på jord?
Skriv en kommentar
Tværregionale delestillinger er svære at besætte: »Der skal være nogle first movers« Der har været at finde kandidater til de lægelige delestillinger, der er en del af den strategiske samarbejdsaftale mellem Region Hovedstaden og Sjælland. De første delestillinger bliver snart besat. Håbet er at rekruttere flere, når det nye HU-kuld bliver færdigt til årsskiftet.
Skriv en kommentar
Uddannelseschefen for det hele I en helt ny konstellation skal overlæge Dea Kehler være uddannelseschef og leder af et nyt uddannelsescenter på Esbjerg og Grindsted Sygehus. Halvdelen af tiden skal hun arbejde med tværfaglig uddannelse og understøtte udviklingen fra regionshospital til universitetshospital og den anden halvdel af tiden skal hun arbejde med kerneydelsen i FAM.
Skriv en kommentar
I det sydvestjyske skal uddannelse være tværfaglig Som en del af strategien har Esbjerg og Grindsted Sygehus oprettet et uddannelsescenter og ansat en uddannelseschef. Opgaven er at skabe uddannelse på tværs af fagligheder og specialer, så det afspejler den samarbejdende, kliniske hverdag. Det skal både løfte kvaliteten og arbejdsglæden, siger lægelig direktør.
1 kommentar
I Randers sikrer de uddannelse ved at give kniven fra sig Unge lægers uddannelse prioriteres på samme niveau som den daglige drift på Kirurgisk Fællesafdeling på Regionshospitalet Randers, der har fokus på hurtig kompetenceudvikling og ansvar for afdelingens fælles opgaveløsning. Alle lag på tværs af fagligheder er med til at skabe et uddannelsesmiljø, den seneste inspektorrapport kalder ‘forbilledligt’.
Skriv en kommentar
KBU-læge: »Jeg har fået lov til alt, jeg kunne« Det var især uddannelsesmiljøet, der blev afgørende for læge Mads Klausens valg og Kirurgisk Fællesafdeling på Regionshospitalet Randers har til fulde levet op til sit gode ry.
Skriv en kommentar