Høiby nægter at forlade Rigs­hospitalet frivilligt Professor Niels Høiby har ikke tænkt sig at skrive under på en frivillig aftale om at forlade det kliniske arbejde til fordel for en forskerstilling på Panuminstituttet.

Professor Niels Høiby har ikke tænkt sig at forlade klinisk mikrobiologisk afdeling på Rigshospitalet frivilligt.

Det siger den 75-årige overlæge om hans arbejdsgivers ønske om gennemføre et generationsskifte på afdelingen, hvor Høiby har arbejdet på siden 1971. I stedet har hospitalet tilbudt ham en ‘ren’ forskerstilling på Panuminstituttet.

»Mit liv er at være læge, og det indebærer patientkontakten. Det er der, jeg gør gavn, og det er det, jeg godt kan lide ved at være læge,« siger han og fortsætter:

»Jeg har ikke nogen sygdom, og jeg er fuldt aktiv på alle måder, også fysisk. Derfor ser jeg det her som aldersdiskrimination, hvor de yngre skal overtage de gamles arbejde.«

Niels Høiby er politiker for Liberal Alliance i Region Hovedstaden, og han kæder selv beslutningen om at flytte ham fra Rigshospitalet til Panuminstituttet sammen med, at han har forholdt sig kritisk til besparelserne på hospitalet og har været med til at stemme imod et spareforslag fra direktionen på Rigshospitalet, som ønskede at lukke ernæringsenheden på hospitalet.

»Jeg er blevet tilbudt en frivillig aftale, hvor jeg så kun skal have min forskerstilling. Men det har jeg ikke tænkt mig at skrive under på,« siger han.

Niels Høiby mener, at det selvfølgelig er i orden, at afvise ældre ansatte, hvis de ikke længere duer til deres arbejde, men ellers skal arbejdsgiveren ikke kunne komme bruge det argument.

»Jeg gør, hvad man siger, jeg skal gøre, og jeg har endda trukket mig fra nogle af mine tidligere opgaver efter aftale. Pensionsalderen på 70 er ophævet. Retten er på min side, så jeg vil være læge, så længe jeg kan,« siger han.

Niels Høiby er ifølge Berlingske blevet tilbudt samme løn i den nye forskerstilling.

Kommentarer

  1. Hvis direktionen på Rigshospitalet bruger ønsket om et “generationsskifte” som skalkeskjul for at at komme af med en medarbejder, som udtrykker faglige kritiske holdninger i forbindelse med en sparerunde – ja, så er der behov for at råbe “vagt i gevær” og værne om lægers faglige ytringsfrihed.
    Carsten Rygaard

Skriv kommentar