Migræneforskere fra Rigshospitalet modtager verdens største hjerneforskningspris
Professor Jes Olesen og professor Lars Edvinsson fra Rigshospitalet og Københavns Universitet modtager som de første i Norden verdens mest prestigefyldte hjerneforskningspris, The Brain Prize, for deres forskning i migræne.Foto: Rigshospitalet

Migræneforskere fra Rigshospitalet modtager verdens største hjerneforskningspris Som de første i Norden modtager professor Jes Olesen og professor Lars Edvinsson fra Rigshospitalet og Københavns Universitet sammen med to andre forskere verdens største hjerneforskningspris, The Brain Prize, for deres forskning i migræne.

En stor del af udviklingen af lægemidler til mennesker med migræne kan tilskrives fire forskere, som i år modtager verdens mest prestigefyldte hjerneforskningspris, The Brain Prize, der uddeles af Lundbeckfonden. De to af modtagerne er den danske professor Jes Olesen og den svenske professor Lars Edvinsson, der begge arbejder ved Rigshospitalet og Københavns Universitet. De to andre modtagere er britiske Peter Goadsby og amerikanske Michael Moskowitz.

Jes Olesen er professor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet og grundlægger af Dansk Hovedpinecenter i Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme, Rigshospitalet, hvor han stadig er aktiv forsker og læge. Han har forsket i migræne gennem mere end 40 år, og som den første danske modtager af The Brain Prize er han meget beæret over anerkendelsen, der sender et vigtigt signal.

»Jeg har brugt hele mit professionelle liv på at få migræne accepteret som en neurologisk lidelse. Derfor er det med enorm glæde, at jeg modtager den store anerkendelse, det er at få the Brain Prize. Det er med til at forbedre anerkendelsen af migræne som en vigtig og udbredt sygdom. Selv i det internationale forskermiljø har sygdommen været miskendt. Det vil prisuddelingen rette op på. Derfor vil prisen resultere i øget forskning på området – og dermed øget udvikling af bedre medicin til gavn for de ramte,« siger Jes Olesen i en pressemeddelse.

Lars Edvinsson er professor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet, professor på Lund Universitet og leder af Klinisk Eksperimentel Forskningsafdeling i Forskerparken Glostrup, Rigshospitalet. Han fremhæver, at prisen er en stor ære, men at de positive resultater for mennesker med migræne er det mest afgørende.

»Inden for hjerneforskning og neurovidenskab er the Brain Prize den mest prestigefyldte anerkendelse, der findes. Prisen er en anerkendelse af min forskning og den succes, jeg har haft med at påvise CGRP’s rolle i hovedpine-lidelser – og af den betydning, det har haft for udvikling af nye former for medicin, som hver dag hjælper mange mennesker med migræne verden over. Hver eneste dag ligger der en mail fra en taknemmelig patient i min indbakke. Det varmer mit hjerte, og jeg føler meget stor glæde ved tanken om de positive forandringer, patienterne beretter om,« siger Lars Edvinsson.

Prisen på 10 mio. kr. uddeles til de fire forskere for at opdage en afgørende mekanisme, som forårsager migræneangreb. Forståelsen af mekanismen har ført til udviklingen af en ny type lægemidler, der kan mildne migrænen og reducere antallet af migræneanfald.

Skriv kommentar