»Det er som at finde ud af, hvad de enkelte ingredienser i en smoothie er. Det kan man gøre med de her avancerede teknikker, som i vores forskning spyttede transkriptomet ud for gennemsnitligt 3.800 celler for hver patient,« forklarer Simone Valentin Hansen, en af forskerne bag studiet.

Forskere kortlægger transskriptomet ved mantle celle lymfom Kræftcellerne, der ligger til grund for diagnosen mantle celle lymfom, er både meget forskellige fra patient til patient og formentlig også meget forskellige i deres genetiske udtryk fra celle til celle. 

Danske forskere har benyttet de nyeste sekventeringsmetoder til for første gang at kortlægge transkriptomet i levende CD19-positive celler, der er isoleret fra otte patienter med mantle celle lymfom (MCL). Kortlægningen viser blandt andet, at kræftcellerne udviser betydelig variation i genekspressionen fra patient til patient. Selvom patienternes raske B-celler var stort set ens, var deres kræftsyge B-celler meget heterogene. Den del af forskningsresultatet overrasker dog ikke forskerne bag studiet, men alligevel var der fund, som overraskede. »Vi har identificeret nogle markører,...

Denne artikel er forbeholdt abonnenter.

Log indEller opret en brugerprofil for at få adgang til artikler.Opret konto

Få Dagens Medicin gratis i 14 dage.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og få gratis adgang til artikler på dagensmedicin.dk i 14 dage. Prøveabonnement er uforpligtende og udløber automatisk efter prøveperiodens udløb.


Allerede bruger? Log ind