En af forskerne bag det nye studie om computermodeller og bugspytkirtelkræft, professor Søren Brunak fra Novo Nordisk Foundation Center for Proteins Research ved Københavns Universitet. 

Computermodel kan pege på højrisikopersoner for bugspytkirtelkræft Danskudviklet computermodel kan ud fra rækkefølgen i personers sygdomshistorik identificere, hvem der i den brede befolkning har størst risiko for udvikling af kræft i bugspytkirtlen. Det vil gøre det muligt at screene en udvalgt gruppe borgere og operere tidligt for derved at øge patienternes chancer for overlevelse, siger forsker.

Kræft i bugspytkirtlen hører til blandt de mest alvorlige kræftdiagnoser. Blot 11 pct. er i live fem år efter diagnosetidspunktet. Den model, som vi har udviklet her, er allerede god til at identificere højrisikopersoner, men det er baseline og den nedre grænse for, hvor gode vi kan blive til at identificere de rette personer til screening Søren Brunak, professor, Novo Nordisk Foundation Center for Proteins Research ved Københavns Universitet En af grundene til den dårlige overlevelse er, at symptomerne på...

Prøv Dagens Medicin gratis i 4 uger*

Du får fri adgang til alt vores indhold og vores daglige nyhedsbrev tilsendt i 4 uger.

Efter 4 uger fortsætter prøveabonnementet som et alm. betalingsabonnement, med mindre du opsiger forinden.

*Som læge/stud. med. er det digitale abonnement på Dagens Medicin helt gratis

Køb abonnement