Anders Kühnau ny formand for Danske Regioner
Foto: Steen Brogaard

Anders Kühnau ny formand for Danske Regioner Et flertal i Danske Regioners bestyrelse peger på Anders Kühnau (S) som ny formand for Danske Regioner.

Danske Regioner får ny formand.

Det står fast, efter at Anders Kühnau, regionsrådsformand i Midtjylland, har kunnet mønstre et flertal bag sig i Danske Regioners bestyrelse.

Det betyder samtidig et farvel til den siddende formand Stephanie Lose (V), der også havde meldt sit kandidatur.

Friis Bach igen afgørende

Ligesom ved valget i 2017 kunne de radikales Karin Friis Bach igen indtage rollen som kongemager.

Vælgernes stemmer magede det nemlig sådan, at både Venstre og Konservative på den ene side og Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten på den anden side hver især kunne samle otte mandater. Derfor blev Radikale Venstres enlige mandat afgørende for, at enten rød eller blå side kunne tælle til ni og dermed sikre flertal i regionernes 17 mand store bestyrelse.

Og valgte Karin Friis Bach altså at lægge sine æg i Kühnaus kurv.

Anders Kühnau meddelte tidligere i dag på Twitter, at han var Socialdemokratiets kandidat til posten som formand for Danske Regioner. Og kort efter kunne han så gå fra at være kandidat til at have et flertal bag sig.

»Jeg er rigtig glad for den opbakning, der er fra Radikale, og vi har det flertal, der nu igen muliggør, at vi sætter os på formandsposten i Danske Regioner,« siger Anders Kühnau til Sundhedsmonitor.

Belønnet med formandspost

Karin Friis Bach oplyser til flere medier, at Radikale Venstre har fået tilbudt posten som formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner. Den post har Karin Friis Bach selv siddet på i den indeværende valgperiode.

»Det er den største post, og det giver os en mulighed for fortsat at kunne sætte aftryk på nationalt plan, og det er rigtig dejligt at kunne blive ved med det,« siger Karin Friis Bach til TV2.

Om Karin Friis Bach selv ender med at blive de radikales formand for Sundhedsudvalget vides endnu ikke.

Anders Kühnau har siddet i regionsrådet i Midtjylland siden regionernes etablering i 2007. Ved valget i 2017 blev han valgt som regionsrådsformand og overtog posten efter partifællen Bent Hansen.

Socialdemokraterne gik ellers tilbage ved regionsvalget i Midtjylland,  men med i alt 28 mandater bag sig med støtte fra Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, SF, Kristendemokraterne, Psykiatri-Listen og Enhedslisten kunne Anders Kühnau indgå en konstitueringsaftale med sig selv som formand for regionen.

Læs eller genlæs portrættet af Anders Kühnau fra dengang, han stadig var kronprins for den tidligere regionsrådsformand Bent Hansen.

Kommentarer

  1. En tragedie kommer sjældent alene. Tragisk at folk kan stemme på de radikale. Der er noget machokistisk i at stemme på et parti, hvor man kan være sikker på at få indflydelse – men det må da være ubehageligt ikke at vide hvilken.
    Og så kühnau! Han har trynet alle læger sygeplejersker og jordemødre i alt for lang tid. God fornøjelse til de få tilbageværende.
    Jeg er meget snart smuttet.

Skriv kommentar