I juli rejste politiet sigtelser mod to personer i forbindelse med tarmkræftsagen på Aarhus Universitetshospital.Foto: Aarhus Universitetshospital

Aarhus-kræftskandale: Politiets efterforskning er stadig i gang To personer er fortsat sigtet i sagen, der knytter sig til kræftskandalen på Aarhus Universitetshospital. Politiet har brug for mere tid til efterforskningen, lyder det nu fra anklageren.

»Vi arbejder stadig ud fra de samme paragraffer som i juli.« 

Sådan siger Katrine Klausen, der er specialanklager ved Østjyllands Politi. 

Hun henviser til, at politiet i juli i år rejste sigtelser mod to personer i forbindelse med kræftsagen på Aarhus Universitetshospital, hvor flere hundrede patienter ventede for længe på at blive opereret på mave- og tarmkirurgisk afdeling.

I en retsbog, som Dagens Medicin har fået aktindsigt i, fremgår det, at sigtelserne er rejst for brud på straffelovens paragraf 155, 156 og 157, som omfatter misbrug af offentlig stilling, pligtforsømmelse og skødesløshed i tjenesten.

De to sigtede fik desuden nedlagt navneforbud ved retsmødet i juli i Retten i Aarhus.

Det er stadig uvist, om der kan rejses tiltale mod de to sigtede.

»Der pågår stadig efterforskning, som skal munde ud i, om der er grundlag for strafferetlig tiltale,« siger Katrine Klausen til Dagens Medicin.

På retsmødet i juli oplyste en advokat ifølge Ritzau, at de sigtede nægter sig skyldige og afviser at have opnået økonomisk vinding.

Nyt om tre måneder

Ifølge Katrine Klausen er der ikke sket ændringer i sigtelsernes grundlag, og de tre paragraffer er fortsat gældende. Hun regner ikke med, at efterforskningen vil strække sig over flere år.

»Vi kan endnu ikke sige, at sagen er ved at nå sin afslutning, men hvis du ringer om tre måneder, kan der være nyt. Jeg forventer ikke, at efterforskningen vil trække ud i flere år,« siger hun. 

Sigtelserne kom i kølvandet på DR’s afsløringer i 2023 af, at patienter på Aarhus Universitetshospital ventede for længe på kræftbehandling. Over 300 patienter ventede i perioden januar 2022 til februar 2023 længere end lovens krav.

Nogle patienter måtte vente op til 10 uger på at få en operation, selvom de ifølge loven skulle have behandling inden for 14 dage. Ellers skulle de tilbydes behandling på et andet hospital, men mange fik aldrig dette tilbud.

Østjyllands Politi vurderede oprindeligt, at der ikke var grundlag for at rejse et strafferetligt ansvar.

Men efter at en patient ifølge Ritzau klagede, omgjorde Statsadvokaten i Viborg i december 2023 politiets beslutning og pålagde dem at indlede en efterforskning.

I juli 2024 førte efterforskningen til sigtelser mod de to personer.

Skriv kommentar