Det danske beredskab mod tuberkulose er alt for ringe, mener overlæge Søren Thybo infektionsmedicinsk afdeling på Rigshospitalet. Han slår alarm på baggrund af en sag, hvor en asylsøger fra den russiske republik Ingusjetien i flere måneder opholdt sig i Danmark med en særlig smittefarlig tuberkulose, der er multiresistent over for antibiotika. Først for få uger siden blev den livsfarlige sygdom opdaget, men ingen ved, om manden nåede at smitte nogen. Eller om han selv overlever, skriver Politiken. Den ingusjetiske asylansøger...
Læger uden Grænser advarer mod tuberkulose-epidemi Lægerne mangler tidssvarende medicin og behandlinger mod tuberkulose, som kan udvikle sig til et verdensomspændende sundhedsproblem, mener Læger uden Grænser.
Skriv en kommentar
Nye behandlinger til tuberkulose og irritabel tarmsyndrom var blandt tophistorierne på andendagen af ESCMID Global ESCMID: Andendagen bød blandt andet på en ny cocktail til behandling af personer med irritabel tarmsyndrom, foruroligende tal for smitte med mæslinger og en immunstyrkende behandling til personer med tuberkulose.
Skriv en kommentar
Formand for lungescreeningsgruppe: Udfordringen bliver at nå ud til de rigtige borgere Skal vi i fremtiden screene borgere for lungekræft i Danmark, er det nødvendigt, at pilotprojektet i Region Syddanmark kaster de rigtige data og erfaringer af sig, vurderer Zaigham Saghir, formand for DLCG’s screeningsgruppe. Selv går hans bekymring på, om nok borgere i risikogruppen vil tage imod tilbuddet om screening.
Skriv en kommentar
Inhalering af antibiotika skal mindske resistens og give bedre behandling af lungebetændelse Et nyt projekt skal undersøge effekterne af at give inhaleret antibiotika til indlagte patienter med lungebetændelse. Jens-Ulrik Stæhr Jensen, professor ved Herlev og Gentofte Hospital, håber, at det bl.a. kan give færre bivirkninger og lede til mindre antibiotikaresistens.
Skriv en kommentar
Novo Nordisk Fonden poster 1,8 mia. kr. til nyt vaccineinitiativ Novo Nordisk Fonden vil bekæmpe luftvejssygdomme med nyt vaccineinitiativ. Det nye initiativ er sket i samarbejde med Københavns Universitet.
Skriv en kommentar
Så ringe har behandling af ekstrem resistent tuberkulose været de seneste 20 år Danske forskere har lavet en opgørelse over, hvordan det er gået flere end 10.000 personer smittet med særlig resistent tuberkulose, efter de i perioden fra 2005 og frem til 2021 har modtaget bivirkningstung antibiotikabehandling. Under halvdelen havde et succesfuldt behandlingsudfald, hvilket er på niveau med behandling i perioden før antibiotika, siger forsker.
Skriv en kommentar
Formand for screeningsgruppe: Screening for lungecancer vil være en vigtig investering i tidlig diagnostik Formanden for Dansk Lunge Cancer Gruppes screeningsgruppe Zaigham Saghir glæder sig over regeringens plan om et pilotstudie, som kan bane vejen for et nationalt screeningsprogram for lungekræft. Han foreslår, at studiet gennemføres i Region Sjælland, hvor den forventede gevinst vil være størst.
Skriv en kommentar
Markant dødelighed blandt patienter med KOL efter TAVI Behandling af forsnævret aortaklap kan gøres skånsomt med TAVI, men blandt personer med KOL kommer proceduren alligevel med en betydelig dødelighed inden for det første år efter operationen. Værst ser det ud for personer med KOL, som har oplevet forværring inden for det seneste år inden TAVI ‒ i særdeleshed blandt dem som tilmed ikke tager deres inhalationsmedicin.
1 kommentar
Årets vinder af Den Gyldne Tråd: »Man skal ud af sin egen comfortzone« Det Udkørende Lungeteam har været undervejs i mange år og giver nu tydelige resultater. KOL-indsats i Aarhus har vundet Dagens Medicins søstermedie Kommunal Sundheds store årlige pris.
Skriv en kommentar
Mastceller spiller vigtig rolle ved astma – uanset undertype Ny dansk forskning viser, at uanset hvilken undertype af astma man har, spiller mastceller en rolle i sygdommens udtryk. Opdagelsen er interessant i en æra med udvikling af nye former for medicin til personer med astma, siger forsker.
Skriv en kommentarTuberkulose hærger stadigvæk: Her er de danske tal for de seneste 30 år Forskere har kortlagt overdødeligheden ved tuberkulose i Danmark, og hvad personer med tuberkulose dør af. Særligt sårbare grupper er i risiko for både at få og dø af tuberkulose, men også af alle mulige andre ting i op til 15 år efter diagnosen. Der er behov for, at vi tager os ekstra godt af denne patientgruppe og følger dem tættere, siger forsker.
Skriv en kommentar