13 nye regionsklinikker er åbnet i 2017

13 nye regionsklinikker er åbnet i 2017 Siden januar i år er 13 regionsklinikker og udbudsklinikker åbnet. I samme periode har 11 læger valgt at eje mere end en klinik.

Siden årsskiftet har 13 regionsklinikker, midlertidige klinikker og udbudsklinikker slået dørene op rundt om i landet. Det viser et svar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg.

Og det er en forkert udvikling, mener formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Christian Freitag, der har læst sundhedsministerens svar.

»For hver regionsklinik, der åbner, og hver patient, der skal til regionsklinik i stedet for en praktiserende læge, er det for mig et symptom på, at vi ikke har gjort det godt nok i forhold til at skaffe nok praktiserende læger,« siger han.

Som PLO-formanden peger på, er det ud fra tallene ikke muligt at se, om der er sket en udvikling over tid, ligesom man ikke kan se, hvor mange patienter, der er tilknyttet de forskellige klinikker.

»Men 13 nye klinikker i 2017 er for mange,« understreger Christian Freitag, der mener, at der er flere veje til en situation med færre udbuds- og regionsklinikker:

»Overenskomsten er på kort sigt et godt skridt, og den tegner jo også mere end tre år frem. Og så skal der fokus på at lave lokale aftaler, for vi kan se, det virker, når regioner og kommuner går sammen om at lave konkrete aftaler, der inddrager praktiserende læger. Den sidste del er, at vi må erkende, at der skal uddannes flere almen medicinere til fremtidens sundhedsvæsen,« siger han.

Tallene i svaret fra ministeren viser, at der er åbnet flest klinikker, der ikke drives af praktiserende læger, i Region Sjælland. Her er i første del af året åbnet fire midlertidige klinikker og tre udbudsklinikker. I Region Syddanmark er der åbnet en udbudsklinik og tre midlertidige klinikker, mens der i Nordjylland er åbnet en regionsklinik og en midlertidig klinik. Region Nordjylland har dog netop annonceret, at yderliger syv ydernumre  vil overgå til midlertidige regionalt drevne klinikker.

Ifølge Danmarks Radio har knap 90.000 danskere ikke deres egen familielæge, men er i stedet tilknyttet klinikker, hvor lægerne ofte er ansat i kortere perioder. I alt er der ifølge en rundspørge, som DR Nyheder har gennemført i september, 27 regions- og udbudsklinikker i områder, hvor der mangler praktiserende læger.

11 læger ejer flere klinikker

Et andet svar om samme emne fra ministeren omhandler læger, der har mere end en praksis. Det fremgår af sundhedsministerens svar, at 11 læger siden januar 2017 har valgt at eje mere end én klinik – dog fremgår det ikke, hvor mange klinikker hver af de enkelte læger ejer. Det er ellers en vigtig information, mener Christian Freitag. For der er stor forskel på at ville afhjælpe et lægedækningsproblem i en begrænset periode til at se stordrift af klinikker som en indbringende forretning på længere sigt.

»Jeg synes, det er fint, at man som led i lægedækningsproblematikken er begyndt at drive flere klinikker. Men Midtjylland er nok ikke den mest lægedækningstruede region, så det er vigtigt at se bag tallene,« siger han med henvisning til, at der er flest ejere af flere klinikker i Midtjylland.

Ifølge sundhedsministerens svar har fem læger i Region Midtjylland mere end én klinik. Det samme gælder tre læger i Region Sjælland og tre læger i Region Nordjylland. Og hvis tendensen breder sig, også til egne uden lægedækningsproblemer, kan det gøre vejen ind i almen praksis sværere, mener PLO-formanden.

»Vi har en bekymring for, at vi går i fysioterapeuternes og måske også tandlægernes fodspor, hvor der kommer nogle meget store ressourcestærke klinikker, der opkøber flere klinikker og gør det sværere for yngre læger at købe egen klinik og nedsætte sig,« siger Christian Freitag.

Ministerens svar til Sundheds- og Ældreudvalget bygger på en rundspørge, som Danske Regioner har foretaget. Tallene dækker over klinikker, der er åbnet fra 1. januar 2017 frem til 31. august 2017.

Kommentarer

 1. Vågn op PLO! Tiden løber fra, at læger vil nedsætte sig livslangt med deres familie i en praksis uden for alfavej. Der er større forventninger til mobilitet, omstillelighed også ud fra partnerens behov. PLO kunne arbejde med at få oprettet lægepraksis, hvor en del af lægerne er ansatte gerne på åremålsbasis. Så længe PLO insisterer på, at lægehuse kun kan ejes og drives på den årtier gamle måde, har regionerne ikke andet valg end at oprette regionspraksis og desværre også udbudspraksis. Med sin manglende vilje til at omstille sig bidrager PLO til denne udvikling.
  De bedste hilsner
  Torben Kjær, regionsrådsmedlem i hovedstaden

  1. Er du stolt over du har medvirket til at ødelagt familie lægesystemet i Danmark?
   Du har haft medansvar for PrivatLægen og andre private tiltag trives, helt modsat dit parti’s politik.
   Det er trist at være vidne til.

 2. Kære Torben.
  Du har nok ikke nærlæst hverken OK 14 eller OK18, som giver mulighed for at ansætte læger i PLO drevne praksis. Aktuelt op til 50 % af kapaciteterne kan besættes med ansatte læger, og efter 1/1 er det i lægedækningstruede områder muligt at besætte alle stillinger med ansatte læger. En læge kan dermed eje flere ydernumre, men reelt set kun arbejde i ét af dem og drive resten med ansatte læger. PLOs store udfordring er at regions og udbudsklinikker ansætter læger (de læger du ønsker arbejder hos os) på stærkt konkurrenceforvridende vilkår (løn) – hvad vil du som politiker gøre ved det?
  VH Karin Zimmer

 3. Kære Karin hvorfor laver PLO den sanktion mod os læger som eger flere nummer og som ikke tutor.
  Hvor bliver vores praksiser til 000 Værdi i Nordvest mens vicer tuede med læge mangel.
  Er det ikke nu at vi lige dom andre afdelinger må ansætter reservlæger som kan passer tonsilitis og UVI osv mens vi sidder med de tunge kronikker og attester
  200 CV På Jobnet som jeg kan bruge i min 3700 praksis. 2-3 måneder er ikke nok for vikariet for at få introduktion heller.
  Vi har økonomi løft hvad er man bange for?? Egenskab og kvalitet er praktiserende læge ansvar som eger klinkken men hvornår kan vi mærke at vi er lige som vores svenske kollega at vi har som har væeret gennem den udvikling. 2 familelæge og 2 ambitiøse resevlæge kan drive en fantastisk praksis. Kan du fotæl mig 200 læger kan ikke arbejde i praksis i Danmark og kan arbejde i Norge og Sverige selvom vi kan betaler højre løn?
  Kan du forklarer hvorfor region kan ansætter en læge med kun erfaring med praksis og jeg ikke kan?
  Kan du forklarer mig hvorfor kan jeg bruge ubegrænset antal af syger plejske og dygtig danske uddannet erfarne resærvlæger tager til Norge til en billiger pris end jeg kan betale her. TILLYKKE MED aftalen 18 den ender med at vi drejer nøglen efter vi har læst fase 3 ansættelse . Ingen gider ansættes eller købe i Nordvest midt i København. Vores klinikker bliver til regionklinik med læger erfarne i praksis ” ikke specialister ” hvis du har en dispensation til mig at jeg kan ansætter reservlæge i lang tid du er velkommen. Vi bliver mere praktiserende læge om 10 år siger statistikken. Den eneste vej at vi få klinikker i PLO hænder er den vi at vi kan ansætter reservlæge til vi bliver flere. VH

Skriv kommentar