Sundhedsministeren: Fremtidens læge er ikke i solopraksis
Ellen Trane Nørby mener ikke, at fremtidens læger er i solopraksis. Det understregede hun til Lægedage i Bella Centret.

Sundhedsministeren: Fremtidens læge er ikke i solopraksis De praktiserende læger skal overtage flere opgaver, og derfor er den solopraktiserende læge heller ikke fremtiden, lød det fra sundhedsministeren til åbningsarrangement under Lægedage.

De praktiserende læger skal tage flere opgaver på sig i fremtiden, som også den seneste overenskomst mellem PLO og regionerne lægger op til. Det var en af hovedpointerne fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til Lægedage, hvor hun holdt en tale til lægerne og deltog i en åbningsdebat mandag eftermiddag.

»Der er ingen tvivl om, at overenskomstaftalen ikke var en revolution, men det var et skridt i den rigtige retning. Den er et vigtigt grundlag for den opgaveoverførsel, jeg og andre gerne ser de kommende år,« sagde hun.

Opgaveoverførsel

Ministeren pegede på, at almen praksis skal påtage sig flere opgaver, der hidtil har ligget hos sygehusene. Hun pegede desuden på den vigtige kronikerindsats og fremhævede også de praktiserende lægers rolle i forhold til forebyggelse af psykisk sygdom hos børn og unge.

»Hvis man ikke er klar til at påtage sig opgaverne, vil der være andre, der er klar til at påtage sig dem. Jeg og regeringen ser gerne, at det er jer, der byder jer aktivt til, og at det dermed er jer med jeres helhedstænkning, der er med til at understøtte det nære og sammenhængende sundhedsvæsen,« lød det fra ministeren.

De kommende års overførsel af opgaver fra sygehusambulatorierne til de praktisernede læge vil også have den naturlige konsekvens, at de små solopraksis får svært ved at løfte opgaven. Det lagde ministeren ikke skjul på, og hun understregede således i åbningsdebatten, at hun ikke ser den solopraktiserende læge som fremtidens familielæge.

»Når jeg taler med yngre læger er det, der skræmmer dem, at stå helt alene. Jeg tror ikke, at fremtiden er i solopraksis. Mener jeg, solopraksis er fremtiden i forhold til at løfte de opgaver, vi gerne vil have; nej det gør jeg ikke. Men forbyder vi solopraksis; nej det gør vi ikke,« sagde hun.

Solo ikke umoderne

De kradse vendinger om de læger, der sidder i en praksis alene, fik formand for Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) Anders Beich til at melde sig på banen. Han understregede, at det i målinger er netop de solopraktiserende læger, der har den højeste score på patienttilfredshed. Derfor advarede han mod at skabe en retorik, hvor man omtaler sololægerne som ’umoderne’.

»Jeg mener, det er et problem, hvis man mener, at sololæger er fortid. Det er måske ikke det, der i højest grad tiltrækker yngre læger. Men der er noget, der hedder fastholdelse. Vi må ikke sende et signal om, at de sololæger, der sidder derude, er uddaterede,« sagde han.

Ordstyrer i debatten, journalist Nynne Bjerre Christensen, spurgte også formand for de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Christian Freitag, om han har ’solgt de solopraktiserende læger’ med OK18. Men det afviste PLO-formanden.

»Absolut ikke,« sagde han.

»Der, hvor det er svært, er, hvis man slet ikke har noget hjælpepersonale. Det kunne man uden problemer klare for 15-20 år siden, men det kan man ikke i dag. Vi har lavet en overenskomst, der presser sololægen på tid, hvis man ikke har personale,« forklarede han.

Kommentarer

 1. Jeg tillader mig – måske for 117 gang – at gøre opmærksom på den allerbedste praksisform, der forener faglig sparring, deling af visse opgaver, personale etc. : samarbejdspraksis. Jeg sidder selv som sololæge i en og har det som blommen i et æg. Opgaverne er de samme – det er de samme sygebesøg, kronikerkontroller, blanket- og attestudfyldelser etc. etc., der skal udføres. Uanset praksisform er det samme hænder og hoveder, der tæller i sidste ende. Jeg bliver en gang imellem lidt træt af al den naive demagogi 🙁

 2. Tillykke PLO- så fik vi med overenskomsten det sidste søm slået i de solopraktiserende lægers kistelåg- nu også med vores indsigtsfulde sundhedsministers officielle erklæring på, at den del af PLO nu er på vej til udryddelse og snart kan benævnes som stendød.
  Formildende er det dog at læse, at man endnu ikke direkte vil FORBYDE solopraksis – som åbenbart i ministerens verden ligger næsten på linje med bandekriminalitet på Nørrebro og skyderi på åben gade.
  Mon der indenfor kort tid også bliver udsendt påbudte ” rygmærker” fra Sundhedsministeriet til de sub og semikriminelle “solister” så de ikke går under radaren alt for længe og hurtigt kan spottes i gadebilledet?
  Intet er overraskende længere-ej heller at PLO som sædvanlig ingen kommentar har til denne udvikling- og ignorerer den del af deres hendøende medlemmer. Formentlig fordi PLO grundlæggende bakker fuldt ud op om den udstukne politiske linje fra ministerens side! Så spil dog med åbne kort, Freitag.

 3. Som “gammeldags” sololæge kan jeg kun give Kurt Kvistgaard helt ret. Og jeg tillader mig i al beskedenhed at hævde, at jeg får mindst lige så meget fra hånden som sad jeg i større praksis.
  Men sololægen er hermed erklæret død

 4. Jeg er helt enig med Kurt Kvistgaard og Jesper Rødtnes. – Hvis man vil af med solopraksis er OK 18 den helt rigtige vej – … der snakkes om, at man skal have personale – ja, men hvor meget personale kan man få for ca. 15.000 kr brutto pr. måned? – Det er ca. det beløb, der tilføres AP ekstra – ikke en fuldtidspersonale i hvert fald – og det betyder at mange solopraksisser presses ganske meget med OK 18 – og det vil helt sikkert også medføre relativt flere lukninger af praksis , så den forventede stigning i almen praksis i virkeligheden bliver til en nedgang og altså især af solopraksisser – men det passer jo politikerne fint ….. – men PLO – er det det VI vil? – Jeg mener også, at PLO skal markere sig BETYDELIGT mere i denne diskussion.

Skriv kommentar