Så kom forløsningen endelig i bededagsferien. Overenskomstaftaler, der til slut omfattede alle offentligt ansatte. Et langtrukkent forløb, der begyndte i december med udveksling af krav mellem henholdsvis arbejdstagere og arbejdsgivere. Fem måneder med forberedende forhandlinger, embedsmandsdrøftelser på tværs af parterne, direkte forhandlinger mellem parterne, sammenbrud i disse forhandlinger, og derefter rigtig mange møder under forligsmandens ledelse. At musketeraftalen mellem lønmodtagerorganisationerne gjorde forhandlingerne mere komplicerede, er der ingen tvivl om. Den smidighed, der kunne være ved de tre forhandlingsfora hver især,...
Valgkampbuket med skjulte tidsler Lose og Astman fik en god debut som forhandlere, men de 800 mio. kr. til somatikken vil næppe kunne mærkes af det pressede personale i f.eks. akutmodtagelser og på medicinske afsnit. Og nok er toprocentkravet væk, men finansministeriets regnedrenge overgiver sig ikke lige. Regionerne må betale en pris.
Skriv en kommentarAlt det, som ikke blev løst i forligsen At arbejdsgiverne også forventer nødberedskab blandt lockoutet personale, er besynderligt. Arbejdsgiverne kan da lade være med at lockoute medarbejdere, der ikke kan undværes.
Skriv en kommentar
Holistiske huller i hovedet Alternativets kandidat Allon Hein Sørensen lancerer et hovedløst forsvar for mæslinger.
2 kommentarer
Løft den etiske fordring Minimaletik udspiller sig hver dag i klinikken, når en behandling skal sættes i gang, eller når en patient skal rekrutteres til et forsøg.
Skriv en kommentar
Lose: Sundhedsvæsenet skal sættes fri Regionernes formand vil have en kulturændring i styringen af sundhedsvæsenet. Afskeden med to procent-kravet skal gøres permanent, og fokus skal flyttes fra incitamenter til indhold, lyder det fra Stephanie Lose som optakt til økonomiforhandlingerne.
Skriv en kommentarStram styring har øget aktiviteten Den stramme styring af sundhedsvæsenet har grundlæggende haft den ønskede effekt. Det konkluderer sundhedsøkonomer på baggrund af to nye rapporter. Men hvilke styringsredskaber der har effekt, er sværere at afgøre.
Skriv en kommentar
Den store forårsrengøring Nye ansigter på vej på en lang række topposter i sundhedsvæsenet
Skriv en kommentar
Syddanmark og Midtjylland er klar til samarbejde om epj Region Syddanmark har valgt samme epj-system som Region Midtjylland, og de to regioner har ambitioner om at samarbejde om udvikling og dele omkostninger i fremtiden.
Skriv en kommentar
Aarhus Universitetshospital skærer 25 overlægestillinger 350 stillinger nedlægges på Aarhus Universitetshospital, heriblandt 25 overlægestillinger. Formand for hospitalets overlægeråd er bekymret for de højest specialiserede funktioner og kvaliteten.
3 kommentarer
Hvorfor kæmper I ikke noget mere for medlemmernes arbejdsvilkår? OK18: Det kan undre, at organisationerne ikke i større grad bruger overenskomstforhandlingerne til at kæmpe for at sikre deres medlemmer bedre arbejdsvilkår. Faglig stolthed og empati betyder for mange mere end den sidste hundredlap i lønforhøjelse. Det er også vigtigt for arbejdsgiverne at levere kvalitet, og derfor er vinderen af overenskomstforhandlingerne ikke den part, som har klemt de sidste mønter ud af modparten.
1 kommentar
Sundhedsdirektør: Vi skal sætte E foran næsten al velfærdsservice i fremtiden I Haderslev er der lige nu 24 ledige stillinger på omsorgsområdet. I 2030 vil vi mangle 230, skriver direktør Rolf Dalsgaard Johansen. Den gode nyhed er, at der er en bred vifte af ting, som kan gøres. Den dårlige nyhed er, at ingen arbejder struktureret, systematisk, helhedsorienteret og på tværs af sektorer med hele viften.
Skriv en kommentar