I et nyt studie har finske forskere identificeret tarmmikrobielle signaturer, der kunne forudsige udviklingen af type 2-diabetes i løbet af 16 års opfølgning. Det skriver News Medical. Forskningen er offentliggjort i Diabetes Care. I studiet har forskere fra Universitet i Turku og Finnish Institute of Health and Welfare (THL) sammen med internationale samarbejdspartnere brugt kunstig intelligens til at opdage, at specifikke signaturer i tarmmikrobiomet er associeret med øget risiko for at udvikle type 2-diabetes. Forskerne identificerede seks grupper af bakterier...

GIP har ingen effekt på hverken på blodsukker eller vægt hos personer med type 2-diabetes Dansk undersøgelse viser, at tarmhormonet GIP ingen effekt har på hverken blodsukkeret eller vægten hos personer med type 2-diabetes. Studiet peger dermed på en begrænset effekt af GIP i type 2-diabetes, selvom det ikke kan udelukkes, at der kan være andre fordele ved at give GIP-analoger til personer med type 2-diabetes, siger forsker.
Skriv en kommentarTre af otte genetiske dispositioner for type 2-diabetes øger også risikoen for kolorektalkræft Type 2-diabetes øger risikoen for udvikling af kolorektalkræft, og et nyt studie viser, at specielt tre genetiske dispositioner for udvikling af type 2-diabetes står for den forøgede risiko for udvikling af kræft. En fællesnævner er hyperinsulinæmi, og det kan måske betale sig at have øget opmærksomhed på risikoen for udvikling af kolorektalkræft hos denne gruppe, siger postdoc Xuan Zhou fra Novo Nordisk Foundations Center for Basic Metabolic Research.
Skriv en kommentar
Det kan betale sig at give semaglutid oveni anden behandling ved type 2-diabetes og samtidig kronisk nyresygdom Analyse af data fra det store FLOW-studie viser, at det økonomisk vil kunne betale sig i Danmark at tilbyde patienter med type 2-diabetes og kronisk nyresygdom behandling med semaglutid. Vi kommer i guidelines til at diskutere, om patienterne skal behandles med alt, hvad vi har, og hvem der i så fald skal behandles med alt, siger overlæge og professor Peter Rossing.
Skriv en kommentar
Diabetesteknologi får personer med type 2-diabetes til at huske insulin Det danske DiaMonT-studie viste, at diabetesteknologi kan hjælpe personer med type 2-diabetes med at komme i mål med deres blodsukker. Nu viser en ny analyse fra studiet, at diabetesteknologien blandt andet gør det ved at huske folk på at tage deres insulin.
Skriv en kommentar
Kobling mellem neuropati og udvikling af demens hos personer med diabetes Dansk studie kobler neuropati hos personer med diabetes til øget risiko for udvikling af demens og cerebrovaskulær sygdom som apopleksi, TCI og blødninger i hjernen. Det kan give mening at screene personer med diabetisk neuropati for kognitiv dysfunktion, så diabetesbehandlingen kan justeres, og indsatser ved demens kan iværksættes hurtigere, siger forsker.
Skriv en kommentar
Oral semaglutid sænker hjertekarrisikoen hos personer med type 2-diabetes Resultater fra SOUL-studiet viser, at også oral semaglutid beskytter hjertekarsystemet og reducerer risikoen for alvorlige hjertekartilfælde. Når man behandler personer med type 2-diabetes, er det vigtigt også at adressere den øgede risiko for hjertekarsygdom, og det gør man med oral semaglutid, siger forsker bag studiet professor Rodica Busui.
Skriv en kommentar
Ny ugentlig insulin er klar til at komme på markedet Eli Lilly viser med QWINT-1 fase 3-studiet på årets ADA, at deres ugentlige insulin efsitora er klar til at komme på markedet som en erstatning for daglig basalinsulin til personer med type 2-diabetes. Patienter får den samme kontrol med deres blodsukker med simplere planlægning af deres medicindosering, forklarer ledende forsker bag studiet.
Skriv en kommentar
Dansk ADA-studie: Langvarig effekt af kontinuerlige glukosemålere ved type 2-diabetes En undersøgelse fra Diabetesforeningen viser, at hvis personer med type 2-diabetes får en kontinuerlig glukosemåler i blot 14 dage, kan det have langvarig effekt på kost- og motionsvaner. Jeg kan ikke forestille mig, at det ikke også økonomisk kan betale sig at give personer med type 2-diabetes adgang til perioder med denne teknologi, siger chef for Forskning og Viden Tanja Thybo.
Skriv en kommentar
Potentiel ny standardbehandling: Eli Lilly imponerer med oral GLP-1 Behandling med Eli Lillys orale ‘small molecule’ GLP-1-receptoragonist orforglipron ledte i ACHIEVE-1-studiet til stor reduktion i blodsukkeret og stort vægttab hos personer med type 2-diabetes, viser data på ADA og udgivet i NEJM. Det her bør blive den nye standardbehandling til personer med nydiagnosticeret type 2-diabetes, siger ledende forsker bag studiet Julio Rosenstock.
Skriv en kommentar
Lav fødselsvægt øger risikoen for udvikling af kronisk nyresygdom: bør inkluderes i lægejournaler Mere og mere data peger på, at lav fødselsvægt er en risikofaktor for udvikling af en lang række sygdomme senere i livet. Nu viser et nyt dansk studie, at det også gælder i forhold til risikoen for udvikling af kronisk nyresygdom hos patienter med type 2-diabetes. Fostermiljøet har så stor betydning for ikke bare risikoen for udvikling af sygdom, men også for alvorsgraden af sygdom, at det bør inkluderes i lægejournaler som en indikator, siger professor Allan Vaag.
Skriv en kommentar
Forskere: Kronisk nyresygdom bør have samme opmærksomhed som type 2-diabetes Mens langt de fleste patienter med type 2-diabetes i dag får den optimale behandling i almen praksis, så halter behandlingen af patienter med kronisk nyresygdom gevaldigt. Det viser et nyt studie om behandlingen af patienter med kronisk nyresygdom i almen praksis.
1 kommentar