Svendborg-sagen får stor opbakning fra studerende på KU
Foto: Andreas Thorsen

Svendborg-sagen får stor opbakning fra studerende på KU Hundredvis af studerende var tirsdag mødt op til fællesfoto foran Københavns Universitet for at vise støtte i Svendborg-sagen. Sagen har fået flere studerende til at overveje, om deres fremtid er i det offentlige sundhedsvæsen.

Det kan ikke være rigtigt, at en enkelt læge skal straffes for en fejl, der er resultatet af et presset sundhedsvæsen. Det er hovedbudskabet bag et fællesfoto, der blev taget tirsdag eftermiddag foran Panum-instituttet i København som støttetilkendegivelse i Svendborg-sagen.

Ifølge de tre studerende, der står bag initiativet, var 472 studerende mødt op. Det er med til at sende et vigtigt signal, lyder det fra Heidi Hesselø, medicinstuderende på 11. semester og en af initiativtagerne til fotoet.

»Det er et skråplan, at man skal være bange for sin fremtidige karriere, allerede inden man er begyndt på den,« siger hun og bliver bakket op af en anden af initiativtagerne, Maiken Reimer:

»Vi er studerende lige nu, men det er blevet en kamp om, hvordan vores fremtidige arbejdsplads skal fungere,« siger hun.

Tvunget til kompromis

Sagen om den yngre læge fra Svendborg Sygehus, der i september blev dømt for grov forsømmelse, har vakt forargelse blandt lægelige kolleger, der på sociale medier har tilkendegivet deres støtte under hashtagget #DetKuHaVæretMig. Lægerne har både delt personlige erfaringer og vist generel støtte til den dømte læge.

Andreas Thorsen, Heidi Hesselø og Maiken Reimer var tre af de flere hundrede medicinstuderende, som var mødt op på Panum til fællesbillede i protest mod Svendborg-sagen.Foto: Nana Fischer

Det er vigtigt, at de studerende også blander sig i debatten, for den aktuelle sag tegner et billede af, at læger bliver holdt personligt til ansvar for fejl, der er uundgåelige i et presset system. Men mistro og potentiel retsforfølgelse i sundhedssektoren vil kun føre til, at man som læge vil frygte at indberette egne fejl og dermed lære af dem.

Sådan lyder det fra Heidi Hesselø, der forklarer, at Svendborg-sagen har fået hende til at overveje, hvor i sundhedsvæsenet hun vil føle sig tryggest efter endt uddannelse.

»Jeg har på det sidste virkelig reflekteret over, hvilket speciale jeg skal vælge. Måske skulle man gå efter et speciale, der er mere forbundet med gode arbejdsforhold og knap så meget arbejdsbelastning. Eller et speciale med mulighed for at lave privat praksis, hvor man selv kan styre showet,« siger hun.

Andreas Thorsen, der er fotografen bag de studerendes fællesfoto og 7. semester medicinstuderende, nikker genkendende til de overvejelser. Han mener, at rigtig mange læger i det offentlige sundhedsvæsen gør deres allerbedste, men er tvunget til at gå på kompromis pga. dårlige arbejdsvilkår.

»På det sidste har jeg taget mig selv i at søge på, hvad man kan gøre, hvis man ikke vil være i det offentlige sundhedssystem. Det er ikke senere end i går, at jeg sad og kiggede på, hvad man egentlig kan i det private. Jeg har altid tænkt, jeg skulle arbejde med patienter, men det ændrer sig faktisk en lille smule,« siger han og uddyber:

»Det tror jeg stadig, jeg skal, men det bliver meget mere sandsynligt, at jeg vælger en anden vej, hvor man bliver behandlet bedre af sin arbejdsgiver.«

Forkerte præmisser

En anden fremmødt til tirsdagens regnfulde foto er Claas-Frederik Johannsen, medicinstuderende på 7. semester og formand for Foreningen af Danske Lægestuderende (FADL). Han peger på, at sagen er vigtig at bakke op om, fordi den tydeligt viser, at sundhedssystemet fungerer på nogle forkerte præmisser.

Claas-Frederik Johannsen, medicinstuderende på 7. semester og formand for Foreningen af Danske Lægestuderende (FADL) var også mødt op til fællesbilledet.Foto: Nana Fischer

 

Incitamentet for at dække egen ryg frem for primært at have fokus på patienten, er alt for stort, mener han:

»Som studerende er man lidt idealist. Man har søgt ind på studiet, fordi man gerne vil mennesker noget godt og gøre en forskel på en positiv måde. Men det er som om, den enkelte må betale prisen for, at systemet har fejlet,« siger han og fortsætter:

»Jeg håber, at dem, der sidder og beslutter, får øjnene op for, at det her er et grelt og stort problem, og at der skal gøres noget.«

Også han har tænkt på alternativer til det offentlige sundhedsvæsen i Danmark, forklarer han, og peger på, at man som læge har mange muligheder for eksempelvis at søge mod udlandet.

»Det her gør, at man tænker, om det offentlige sundhedsvæsen er det rigtige sted at være. Jeg tror, der er en stigende bevidsthed blandt alle os studerende om, at der er alternativer til det offentlige sundhedsvæsen i Danmark,« siger han.

Skriv kommentar