Sod fra luftforurening når ind i moderkagen Nyt studie viser for første gang, at små kulpartikler fra forbrænding kan nå ind i moderkagen og potentielt set skade det ufødte barn.

Ny forskning viser, at når gravide kvinder lever i et miljø med luftforurening, kan det potentielt set gå ud over deres ufødte børn. I hvert fald har forskerne bag studiet fundet små kulpartikler i moderkagen blandt gravide.

Tidligere forskning har vist, at når mor bliver udsat for luftforurening, kan det lede til for tidlig fødsel, lav fødselsvægt, øget spædbørnsdødelighed og luftvejsproblemer hos barnet, og det nye studie kommer oveni bevisbyrden for den skadelige effekt. Forskningen er netop præsenteret på ERS-kongressen i Paris.

»Vi har længe vidst, at luftforurening har indflydelse på fostrets udvikling og fortsætter med at påvirke barnet efter fødslen og gennem hele dets liv. Indtil nu har der dog ikke været mange beviser for, at indåndede partikler kan krydse fra lungerne til blodet,« siger en af forskerne bag det nye studie, postdoc Lisa Miyashita fra Queen Mary University of London, i en pressemeddelelse.

Sod i makrofager i moderkagen

Forskerne har i deres undersøgelse undersøgt fem kvinder, som alle boede i London. Kvinderne var gravide og fødte alle sammen ved kejsersnit en sund baby.

Efter fødslen brugte forskerne kraftige mikroskoper til at lede efter tegn på partikelforurening i makrofagerne i moderkagerne. Ud af 3.500 undersøgte makrofager fandt forskerne 60 celler, der indeholdt små sorte områder, som forskerne mente var kulpartikler. Gennemsnitligt indeholdt cellerne fem kvadratmikrometer af denne sorte substans. Efterfølgende undersøgte forskerne makrofager fra to af moderkagerne med et kraftigt elektronmikroskop og fandt, at den sorte substans netop var små kulpartikler.

Normalt opsnapper makrofager i luftvejene sodpartiklerne, men det nye forskningsresultat peger altså på, at noget slipper igennem og ind i kvindens blod, hvorfra det kan komme videre til moderkagen.

»Vores resultat er det første bevis på, at indåndede partikler kan komme fra lungerne ind i blodbanen og videre ind i moderkagen. Vi ved dog endnu ikke, om partiklerne også kan komme fra moderkagen og ind i fostret, men der er indikationer på, at det godt kan lade sig gøre. Vi ved også, at partikler ikke nødvendigvis skal ind i barnets krop, for at de kan gøre skade. Hvis de har en indvirkning på moderkagen, har de også en indvirkning på fostret,« siger Lisa Miyashita.

Lave niveauer af forurening kan skade fostret

Professor Mina Gaga er præsident for ERS og leder Respiratory Department ved Athens Chest Hospital, der ikke har deltaget i det nye studie, peger i pressemeddelelsen, at studiet indikerer en mulig mekanisme, hvormed babyer bliver påvirket af luftforurening, mens de ellers angiveligt skulle være beskyttet i deres mors mave.

Tidligere forskning har vist, at kvinder, som bor i forurenede byer, oftere oplever fødselskomplikationer. Disse beviser peger på, at problemer, som eksempelvis lav fødselsvægt, kan ske ved selv niveauer af forurening, som er mindre end grænseværdierne i EU.

»Dette bør lede til øget fokus blandt læger og i offentligheden omkring de skadelige effekter af luftforurening for gravide kvinder. Vi har behov for strengere regler for luftforurening, så vi kan reducere effekten af den på sundheden over hele verden. Allerede nu ser vi, at luftforurening er skyld i helbredsproblemer blandt mange unge voksne,« siger Mina Gaga.

Skriv kommentar