Farven på lungeslim hos patienter med lungesygdommen bronkiektasi kan ifølge et nyt studie, der netop er blevet løftet sløret for på den årlige kongres for European Respiratory Society (ERS), fortælle noget om graden af inflammation i lungerne og også bruges til at fortælle noget om fremtidsudsigterne for den enkelte patient. Bronkiektasi er en tilstand, hvor bronkierne bliver udvidet, hvilket kan lede til ophobning af slim, der kan gøre lungerne følsomme over for infektioner. Over tid kan bronkiektasi, som ofte følger...
Overblik: Årets største internationale nyheder på ERS Den årlige kongres for European Respiratory Society er stedet, hvor den nyeste og mest opsigtsvækkende forskning inden for lungeområdet bliver præsenteret. Kongressen er netop overstået, og her kommer en opsummering af det, som fik tilhørerne frem på sædekanten.
Skriv en kommentarAstma ser ikke ud til at sætte sig i livmoderen Danske forskere afkræfter, at inflammation fra astma sætter sig i livmoderen og er årsag til, at kvinder med astma oftere modtager fertilitetsbehandling. Vi kan på nuværende tidspunkt ikke sige, at astma sætter sig i livmoderen, men vi mangler fortsat at lave nogle undersøgelser, siger forsker.
Skriv en kommentar
Bybørn har flere luftvejsinfektioner i den tidlige barndom end småbørn på landet Ny dansk forskning viser, at børn, som vokser op i byerne, får flere luftvejsinfektioner sammenlignet med børn, der vokser op på landet. Ifølge studiet er luftforurening og dagsinstitutionsvaner blandt mange andre ydre faktorer ikke årsagen til forskellen. Derimod kan forskelle i både moderen og barnets blodprøver og det nyfødte barns immunforsvar være med til at forklare koblingen, siger forsker.
Skriv en kommentar
Dansk studie på ERS: Alfa-1-patienter har øget risiko for udvikling af flere kræftformer Alfa-1 antitrypsin-mangel er associeret med øget risiko for udvikling af KOL og kræft i leveren, og nu viser ny dansk forskning, at alfa-1 antitrypsin-mangel også øger risikoen for udvikling af hudkræft og leukæmi.
Skriv en kommentar
Ultralydsskanninger kan give store besparelser på undersøgelser for blodpropper i lungerne Ny dansk forskning på ERS viser, at det med ultralydsskanninger er muligt at spare 47 pct. af de meget dyrere CT-skanninger eller scintigrafier for at opdage, om en patient med mistanke om en blodprop i lungerne også rent faktisk har det. Det er en absurd stor potentiel besparelse, siger forsker.
Skriv en kommentar
Lille studie med store perspektiver: Antistoffer gør problematisk lungebakterie harmløs Pseudomonas aeruginosa skaber problemer for folk med lungesygdom, herunder cystisk fibrose og KOL. Et nyt studie med personer med KOL viser, at antistoffer mod bakterien kan forhindre immunforsvaret i at overreagere og dermed mindske risikoen for KOL-forværringer.
Skriv en kommentar
Professor og ledende overlæge: Nye retningslinjer ved punkteret lunge bliver en meget stor udfordring at implementere På den netop overståede ERS-kongres blev der fremlagt nye retningslinjer for håndtering af patienter med punkteret lunge. Inden for et halvt år kommer retningslinjerne ind i de danske guidelines på området, men det kommer til at tage år at få ændret praksis på alle de danske skadestuer, siger klinisk professor og ledende overlæge.
2 kommentarer
Praksisændrende danske resultater på årets store lungekongres Flere danske forskere præsenterede data på den store scene på årets lungekongres for European Respiratory Society. Vi har samlet en håndfuld af de mest interessante danske nyheder.
Skriv en kommentarKOL og genetikken bag på rygning-associeret aldring tog fokus på andendagen af ERS Lungestamceller rummer potentialet til at kurere KOL, viser et banebrydende studie fra Kina, der netop et blevet præsenteret på den årlige kongres for European Respiratory Association. Et andet studie viser, hvordan rygning har en livsforkortende effekt på det genetiske plan.
Skriv en kommentar
Så ringe har behandling af ekstrem resistent tuberkulose været de seneste 20 år Danske forskere har lavet en opgørelse over, hvordan det er gået flere end 10.000 personer smittet med særlig resistent tuberkulose, efter de i perioden fra 2005 og frem til 2021 har modtaget bivirkningstung antibiotikabehandling. Under halvdelen havde et succesfuldt behandlingsudfald, hvilket er på niveau med behandling i perioden før antibiotika, siger forsker.
Skriv en kommentar