socialdemokraternes formand Mette Frederiksen mener, at det skaber utryghed, når hospitalet i nærområdet lukker, og at rejsetiden bliver lang.

Socialdemokratiet vil etablere nye nærhospitaler Mindst 10 nye nærhospitaler skal sikre, at mindre komplicerede behandlinger kan foretages tættere på borgerene, mener Socialdemokratiet. Læger og sundhedsøkonomer er skeptiske.

Socialdemokratiet er klar til at afsætte et trecifret millionbeløb til at etablere nye nærhospitaler. Pengene skal findes inden for den ramme, som partiet har afsat til velfærdsforbedringer frem mod 2025. Det skriver Danmarks Radio.

Inden for de seneste 10 år  har regionerne tilsammen lukket 25 lokale sygehuse, så der i dag er 55 sygehuse. Den udvikling foreslår socialdemokraternes formand Mette Frederiksen (S) at rulle tilbage

Den udvikling har ifølge Socialdemokratiet gjort, at borgerne mange steder skal køre urimeligt langt for at komme på hospitalet og få behandling.

»Vi har set en voldsom centralisering de seneste år. Der er færre sygehuse, færre politistationer og færre uddannelser. Den udvikling vil vi gerne ændre på, fordi der er brug for et Danmark i balance. Jeg kan mærke på mange mennesker, at når hospitalet i nærområdet lukker ned, og at rejsetiden bliver lang, så giver det noget utryghed. Den utryghed kan jeg ikke lide, at mennesker skal udsættes for,« siger Mette Frederiksen.

Hun vil ikke sætte et konkret antal på, hvor mange nærhospitaler der skal etableres, da det skal afgøres af lokale forhold, men hun forestiller sig, at det vil være flere end ti.

Socialdemokratiet mener, at nærhospitalerne blandt andet skal etableres i de nuværende sundhedshuse eller nedlagte sygehusbygninger, og at mindre komplicerede sygehusbehandlinger skal flyttes fra de store sygehus og ud på nye nærhospitaler. Det kan være for eksempel være knæoperationer, jordemoderkonsultationer, behandling af diabetes, gigtbehandlinger og scanning af patienter.

Lægeforeningen mener, at Mette Frederiksen sender »et uheldigt og forvirrende signal« ved at tale om nærhospitaler.

»Hvis det her forslag er tænkt som et skridt mod at oprette kommunehospitaler med sengepladser, hvor der skal laves komplicerede operationer, så er det et tilbageskridt. I Danmark har vi med god grund bevæget os mod større faglige miljøer på hospitaler og mod deciderede supersygehuse. Det giver altså patienterne en bedre behandling. Sundhedsmæssigt er det vigtigere, end om man kan blive behandlet på et sygehus indenfor kommunegrænsen. Man skal være meget varsom med at lægge specialiserede opgaver ud til for små faglige miljøer,« siger Lægeforeningens formand Andreas Rudkjøbing i en kommentar.

Mens lægerne er skeptiske over for at etablere nærhospitaler, så er Andreas Rudkjøbing enig, at det er nødvendigt at tænke mere nærhed ind i behandlingen af borgerne.

»Hvis forslaget er et udtryk for, at der skal satses mere på samarbejde og sammenhæng i det nære sundhedsvæsen, kvitterer vi for det. Den bedste måde at styrke det nære sundhedsvæsen på er at udbygge almen praksis, som jo er tæt på borgerne, og samtidig forbedre de kommunale sundhedstilbud som eksempelvis hjemmesygeplejen. Udbygning af de nære tilbud og bedre, mere forpligtende samarbejde omkring ledelse og økonomi mellem kommuner og regioner er vejen at gå,« siger han.

Også sundhedsøkonomerne Jakob Kjellberg og Kjeld Møller Pedersen mener, at Socialdemokratiet bør genoverveje sit forslag om, at etablere nærhospitaler, der bl.a. skal foretage mindre operationer.

»Man skal holde sig fra operationer. Det er helt misforstået. Ting kan jo gå galt, når man opererer, og så er det rigtig rart, at der for eksempel er en intensivafdeling tæt på‚« siger Jakob Kjellberg, der er sundhedsøkonom hos Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, Kora, til Politiken.

Kommentarer

  1. Surprise Surprise. Så skete det, som måtte ske. Politikerne har genopfundet kommunehospitalet. Gad vide hvordan det skal finansieres?

  2. Det er da det største blålys, vi har set i mange år.
    De små sygehuse som er lukket gennem de sidste 20 år genoplives.
    Det er der jo ikke læger til og da sket ikke specialister og vi vil gerne alle sammen behandles af den bedste specialist.

Skriv kommentar