
Klinisk farmakologi


Morfin inden rygoperation øger risikoen for langvarig afhængighed Hvis patienter, der skal opereres i ryggen, forinden har været i behandling med opioider eller har haft langvarige smerter, øger det deres risiko for efterfølgende at være i morfinbehandling i mere end et år. Det viser et nyt dansk studie. Vi bliver nødt til at identificere, hvad der er galt med patienterne, inden vi hiver receptblokken frem, siger overlæge Mikkel Østerheden Andersen.

Kronisk smertepatient og konsulent i FAKS: Vi skal alle have en bedre forståelse af livet med kroniske smerter Både patienter og læger skal have en bedre erkendelse af, at kroniske smerter kan være et livsvilkår, som man ikke kan behandle med stærk smertestillende medicin resten af livet, siger Lars Bye Møller, der er ansvarlig for sundhedsvidenskab og internationale relationer i Foreningen af Kroniske Smerteramte (FAKS).

I ly af kampen mod opioider er udskrivningerne af et andet lægemiddel stukket af Uden større opmærksomhed har lægemidlet gabapentin udnyttet den målrettede indsats mod opioider til at snige sig ind på danske smertepatienter, viser et nyt studie. Det møder kritik fra professor Anton Pottegård, mens DSAMs-næstformand beretter om magtesløse læger – og en kriminolog finder store mængder gabapentin på det sorte marked.
3 kommentarer
Dansk EMA-chef: »Det er fødselsdagen, man ikke har lyst til at fejre« COVID-19 blev ikke så stor en dræber som frygtet, og vaccinerne blev en succes. EU-landene blev klogere på krisehåndtering, og landene er nu langt bedre forberedt på næste pandemi, siger Steffen Thirstrup, chief medical officer i det europæiske lægemiddelagentur EMA.

Hanne Rolighed går på pension: »Prioritering er også at turde sige nej til noget, der virker« Hanne Rolighed Christensen har gennem årtier haft en central rolle i forhold til de fleste aspekter af lægemiddelanvendelse i det danske sundhedsvæsen og har nærmest været synonym med specialet klinisk farmakologi. Nu giver hun stafetten videre og går på pension. Ikke på grund af mangel på energi eller ideer, men fordi der skal være bedre plads til musikken, kunsten, naturen og familien.

Kæmpe overforbrug: Patienter bliver ikke behandlet med billigste medicin først Dansk forskningsresultat viser, at patienter med nældefeber ofte bliver behandlet med dyr injektionsmedicin uden antihistaminer. Praksis er imod både nationale og internationale guidelines på området og koster sundhedsvæsenet millioner af kroner.

Aalborg ansætter ny ledende overlæge til Klinisk Farmakologi Birgitte Klindt Poulsen tiltræder 1. september som ledende overlæge i Klinisk Farmakologisk Enhed på Aalborg Universitetshospital.
Syddanskere med psykisk sygdom vil fortsat få gennemgået medicin Region Syddanmark vil gøre satspuljeprojektet Psykiatriens Medicinrådgivning permanent, så farmaceuter fortsat vil gennemgå medicinlister for at undgå fejlmedicinering med psykofarmaka.
