Rygere har ingen gavn af kræftscreening

At screene for lungekræfttumorer kan gøre mere skade end gavn. Der er ikke belæg for at mene, at tidlig opdagelse af disse tumorer redder liv. Det mener forfatterne bag en ny undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Radiology.

De mener, at de mange falsk positive svar som en sådan screening giver er kostbare, og risikerer at påvirke patienternes livskvalitet negativt.

Tidligere undersøgelser har ikke kunnet påvise, at screening påvirker rygeres dødelighed af lungekræft, selvom en tidlig opdagelse af disse tumorer ofte er den væsentligste forudsætning for at kunne behandle dem med held.

I undersøgelsen gennemgik ca. 1.500 rygere en årlig scanning. Blandt 73 pct. af disse blev der fundet mindre knuder, og 69 pct. af denne gruppe havde mindst et falsk positivt fund. Og det er problematisk, mener forfatterne: Halvdelen af de knuder, som mistænkes for at være ondartede, er alligevel godartede.

Den kirurgi, som kræves for at diagnosticere knuderne er dyr, og kan påvirke livskvaliteten negativt. Nogle får kroniske smerter, og desuden fører denne form for kirurgi til, at mellem tre og fem pct. af patienterne dør.

Niels-Bjørn Albinus

Skriv kommentar