Psykisk syge børn kan hjælpes for 120 mio. kr. Ventelisterne et skridt tættere på at blive nedbragt

120 mio. kr. Så meget vil det koste at give psykisk syge børn og unge samme ret til hurtig behandling som andre syge i Danmark. Det fremgår af indberetninger fra amterne og HS, som Indenrigs- og sundhedsministeriet har bedt om at få i eksprestempo.

Indberetningerne indgår nu i de politiske forhandlinger om de såkaldte satspuljemidler, men formanden for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab, Jens Buchhave, advarer politikerne mod flere midlertidige bevillinger.

»Det er positivt, at der er vilje til at finde flere penge. Men vi får allerede i dag mange midlertidige bevillinger via psykiatripuljen. Problemet er, at man er nødt til at ansætte vikarer og bruge midlertidige lokaler, når bevillingen ikke er permanent, og det giver os ikke samme mulighed for at foretage en seriøs planlægning af indsatsen. Derfor håber vi, at det er muligt at få en permanent forhøjelse af bevillingerne,« siger Jens Buchhave.

Flere læger til rådighed

Folketinget forkastede i foråret et forslag fra bl.a. SF om en behandlingsgaranti på to måneder. Regeringen henviste især til, at manglen på speciallæger ville gøre garantien for psykisk syge børn og unge urealistisk. Men i dag søger mange læger til specialet, og bl.a. på den baggrund har Folketingets sundhedsudvalg bedt ministeriet om at undersøge sagen igen.

Besvarelserne fra amterne viser også, at muligheden for at indføre en garanti er rykket nærmere. Flere amter ? bl.a. Vejle og København ? fastslår, at de kan leve op til behandlingsgaranti på to måneder svarende til ordningen på det somatiske område allerede til næste år. Nordjyllands Amt er det eneste, der siger, at en garanti er helt urealistisk. I amtets svar til ministeriet hedder det således, at der vil gå mindst ti år, før der er læger nok.

Samlet skønner amterne og HS, at det vil koste i størrelsesordenen 120 mio. kr. at indføre en garanti ? forudsat at det nødvendige personale kan findes. Og oven i det beløb kommer udgifter til nyt byggeri.

Overvejelserne om en behandlingsgaranti indgår i de aktuelle forhandlinger om fordelingen af den såkaldte satspulje, der hvert år uddeles til mange forskellige sociale formål. Både Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten er indstillet på at indføre en garanti.

Permanent udvidelse

Folketingsmedlem Anne Baastrup fra SF stod bag beslutningsforslaget i foråret, og hun understreger, at børne- og ungdomspsykiatrien kan få et permanent løft, også selv om pengene kommer fra satspuljen:

»Det er en forudsætning for os, at der bliver tale om en permanent udvidelse, for ellers vil det ikke være muligt at gennemføre den permanente udvidelse af behandlingstilbuddene, som er nødvendig,« siger hun.

Amterne fik en måned til at svare på, hvad der skal til for at indføre en behandlingsgaranti, og de har understreget, at der er tale om meget grove beregninger.

Samtidig har Sundhedsministeriet bedt om en beskrivelse af, hvad der skal til, for at Sundhedsstyrelsens krav til kvalitet i behandlingen kan opfyldes. I dag behandler de børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger under halvdelen af de patienter, der hører til deres målgruppe. Resten indlægges på pædiatriske afdelinger og voksenpsykiatriske afdelinger i strid med styrelsens anbefalinger. Men de svar er ikke alle amter klar med endnu.

Ole Felsby

Skriv kommentar