I Dansk Psykiatrisk Selskab glæder vi os over de mange ressourcer, psykiatrien får tilført i forbindelse med udrulningen af 10-årsplanen for psykiatri og mental sundhed.
Vi ser frem til den dag, hvor 10-årsplanen er blevet til virkelighed, og vi står med en ny, stærk psykiatri.
Det gør vi, selvom vi godt ved, at det lige nu kan være svært at mærke det generelle kapacitetsløft ude på sengeafsnit og ambulatorier.
Vi er derfor også spændte på efterårets forhandlinger, hvor anvendelsen af de næste 3,2 mia. kr. frem til 2030 skal forhandles på plads. Sundhedsstyrelsen m.fl. har for nylig fremlagt et oplæg til rækkefølge og prioritering af anbefalingerne i 10-årsplanen.
Et oplæg, som er en vigtig del af bagtæppet for de kommende forhandlinger, og et oplæg, som giver anledning til nogle opmærksomhedspunkter fra vores side.
Mål og finansiering er ikke i sync
Ser vi på behandlingen af voksne med psykoselidelser, så er vi på nuværende tidspunkt nervøse for finansieringen af den opgradering af indsatserne, som her er nødvendig. Vi er helt med på, at psykiatrien gradvist vil få et kapacitetsløft, som kommer hele området og alle diagnoser til gavn.
Men vi er bekymrede for, om de maksimalt 300 mio. kr., som vi har i udsigt til at føre de såkaldte forløbsbeskrivelser for voksne med psykoser ud i livet, slår til. De beregninger, vi i sin tid lavede, viste, at det ville koste i omegnen af 700 mio. kr. at udrulle den ambulante opfølgende indsats for voksne med psykoselidelser.
Så vi håber, at der vil være en særlig opmærksomhed på, hvordan mål og finansiering følges ad her.
Penge til sundhedsreform bør indgå
Vi bemærker, at man først har sat penge af til udgående behandling af de sværest psykisk syge og mest socialt udsatte i 2028-2030. Det håber vi kan blive rykket frem, så denne vanskeligt stillede gruppe kan få den hjælp, de har brug for, snarest. F.eks. i form af gadeplansteams.
Vi er glade for, at der bliver sat penge af til fleksible pladser i socialpsykiatrien. Vi synes dog også det er værd at overveje, om disse pladser kan blive omfattet af den nye sundhedsreform, som jo allerede inkluderer overgangspladser på det somatiske område.
Hvis psykiatrien skal sidestilles med det øvrige sundhedsvæsen, så vil det give mening, at de penge, som skal finansiere sundhedsreformen, også kommer til at gå til gradvis udslusning af psykiske patienter.