Praktiserende læger vil være primus motor i kræftpatienters forløb Et fælles udspil fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Kræftens Bekæmpelse udstikker klare mål for, hvordan den praktiserende læge skal spille en mere aktiv og opsøgende rolle over for kræftpatienter – både før, under og efter behandling på sygehuset.

Let og hurtig adgang, lydhørhed, tillid og høj kvalitet. Det er nøgleordene i et nyt, fælles udspil fra PLO og Kræftens Bekæmpelse, der serverer en konkret opskrift på, hvordan den praktiserende læge skal støtte og bakke op om sine kræftpatienter.

Udspillet fremfører nogle principper og mål for, hvordan den praktiserende læge skal støtte og bakke op om sine kræftpatienter. Nøgleordene er let og hurtig adgang, lydhørhed, tillid og høj kvalitet.

»Den praktiserende læge skal kunne henvise til udredning, og undervejs skal lægen følge sin patient tæt og ikke give slip, førend sygehuset eller en speciallæge har taget over. På den måde sikrer man, at ingen patienter tabes på gulvet,« udtaler næstformand i PLO Niels Ulrich Holm i en pressemeddelelse.

Formand for Kræftens Bekæmpelse, Dorthe Crüger, tror især, at udspillet vil komme til at gavne de svageste patienter.

»Den praktiserende læge må meget gerne være opsøgende og selv tage initiativ i forhold til de patienter, der har behov. Det kan være særlig vigtigt for svage patienter og dem, der lider af andre sygdomme samtidig med kræft. Det er ofte dem, der bliver slået voldsomt ud af kurs. Her kan den aktive praktiserende læge spille en helt afgørende rolle, ved af sig selv at tage kontakt til patienten og fungere som tovholder,« siger Dorthe Crüger.

Tiltaget kommer bl.a. som en reaktion på en af Kræftens Bekæmpelses tidligere undersøgelser, hvori 26 pct. af kræftpatienterne siger, at de ville ønske, at deres praktiserende læge var bedre orienteret om deres behandling på sygehuset, mens 21 pct. af kræftpatienterne føler sig utrygge efter udskrivelse fra sygehuset.

Kommentarer

Skriv kommentar