Pludselig fik vi videokonsultationer i almen praksis Videokonsultationer er kommet for at blive og vil helt sikkert blive en gevinst for alle, siger Frede Olesen, professor i almen medicin på Aarhus Universitet.

»I mindst 10 år har vi talt om videokonsultationer i almen praksis, uden der er sket noget. Men denne coronakrise har vist en bemærkelsesværdig beslutningskraft fra alle parter. Pludselig fik vi videokonsultationer. Det er kommet for at blive og vil helt sikkert blive en gevinst for alle.

Måske har krisen fået folk til at indse, at det ikke er svært at bygge broer mellem de siloer, der er i sundhedsvæsenet

Febersyge børn, velfungerende syge og lignende kan sagtens video-konsulteres, og det centrale i almen praksis er jo dialogen og den tryghed, lægen giver ved at kunne se patienten og mærke kontakten.

Det er svært ved e-mail, men meget nemmere med video. Denne beslutning er udtryk for smidighed, hurtighed og handling. Det er godt, og håber det vil vare ved. Desuden har denne krise vist, at vi i sundhedsvæsenet sagtens kan holde møder på en kortere og mere simpel måde. Tænk så mange møder der er blevet holdt på video, og det sparer altså tid for alle. Og når de på hospitalerne også er begyndt med stående morgenkonferencer, så er det kun godt. Måske ikke for kaffefirmaerne!

Jeg håber også, at den forbrødring mellem politikere og fagfolke – fraset ministerens udfald mod Brostrøm – har vist, at kilen – som cannabissagen og ME-sagen har sat mellem fagfolk og politikere – er forsvundet.

Mange tænker måske på den pukkel af arbejde, vi skubber foran os, fordi alle forbereder sig på coronapatienter. Men modsat bl.a. sygeplejerske-konflikten, som også gav et hul i produktionen, så er dette hul ikke i halen af en strid. Så jeg tror ikke, at vi får svært ved at indhente det.

Men jeg tvivler på, hvor mange permanente ændringer krisen vil give. Spørgsmålet er om ikke vi bare vender tilbage til sandkassen. Vi skal ikke forandre for at forandre, men måske har krisen samlet os mere end skubbet os fra hinanden. Måske har krisen fået folk til at indse, at det ikke er så svært at bygge broer mellem de siloer, der er og har været i mange år i sundhedsvæsenet.«

Kommentarer

 1. Kære Frede Olesen,
  ny teknologi bør undersøges helt på linje med nye behandlinger.
  “Det er kommet for at blive og vil helt sikkert blive en gevinst for alle.” er udtryk for ukritisk tilgang til en teknologi – videokonsultation, som ingen aner om vil skade eller gavne, uanset om det er kommet hen over natten af nød eller indført af prioriteringsårsager.
  Der synes at være en trend i tiden der hedder at teknologi løser alle problemer. Digital sundhed lyder bedre end Dr.Hansen, og digital er blev til et positivt ladet ord, uden evidensgrundlaget er i orden.
  Vi ved, at det er vældigt vanskeligt at slippe af med noget der først er indført. Derfor bør man, straks når corona-situationen er i ro, afskaffe videokonsultationer i det omfang det foregår lige nu, FØR vi har undersøgt om vi gør mere skade end gavn, ved at indføre denne konsultationsform. Man kan ikke bare argumentere med at man synes det er bedre end noget andet, som heller ikke er ordentligt undersøgt: e-mail konsultationer.

  mvh
  Anders Beich
  Praktiserende praktiserende læge
  fmd. DSAM (Dansk Selskab for Almen Medicin)

Skriv kommentar