Foto: Thomas Appel

Godt epidemien kom før åbning af nye supersygehuse Forhåbentligt betyder corona-epidemien, at man vil huske en buffer­kapacitet, når nye sygehuse planlægges, mener Joachim Hoffmann-­Petersen, formand for Dansk Selskab for intensiv medicin og anæstesiologi.

»Jeg er lykkelig for, at coronaepidemien kom nu og ikke efter, at vi havde åbnet de nye supersygehuse. Havde vi haft de nye supersygehuse, så havde vi haft markant færre sengepladser og langt færre fleksible kvadratmeter, end vi har nu.

Gennem en årrække er sundhedsvæsenet blevet effektiviseret med to procent årligt. Det første, man har skåret væk, er overflødig kapacitet. Vi har nu et system, hvor der er skåret helt ind til benet.
I takt med at flere af de store eksisterende sygehuse har gjort sig parat til at flytte ind i de nye supersygehuse, har man lukket sengeafsnit ned. Men de kan genåbnes nu.

Krisen kommer til at skabe en pukkel af opgaver. Vi kommer til at bruge minimum et år på at indhente den pukkel

Den ekstra kapacitet kommer vi ikke til at have på de nye sygehuse. Som det er nu, i omstillingen mellem de gamle og de nye sygehuse, der har vi faktisk pænt med kvadratmeter.

Når vi er flyttet ud på nye supersygehuse, så er der ingen ekstra kapacitet. Jeg er ikke engang overbevist om, at de nye supersygehuse er særlig godt dimensioneret i forhold til helt almindelige influenzaepidemier. Der er man nødt til at lave nogle beredskabsplaner som inkluderer, at man kan åbne 100 sengepladser. Ellers må man acceptere, at man lukker sundhedsvæsenet ned, hver gang der kommer en større influenzaepidemi.

Set fra min egen navle, så er det her godt for rekrutteringen. Vi har tusindvis af sygeplejersker, der kommer til at komme forbi en intensivafdeling. Mon ikke nogen af dem synes, det er spændende, og ender med at blive hængende.

Tidligere, når vi har fået nye respiratorer, så er de gamle respiratorer blevet solgt for en slik. Så slap man for at skulle vedligeholde dem. Når man køber nye respiratorer, vil man nok i fremtiden stille de gamle ind på et depot, og håbe at de fungerer den dag, der kommer en ny corona-epidemi.

Men krisen kommer til at skabe en pukkel af opgaver. Vi kommer til at bruge minimum et år på at indhente den pukkel. Jeg tror heller ikke 30-dages behandlingsgarantien kan genindføres i år eller næste år. Måske bliver den aldrig genindført i sin gamle form.

Kommunerne kommer til at få et stort antal patienter, der skal rehabiliteres efter intensivafdelingen. Det kommer til at kræve rigtig meget fysioterapi og ergoterapi.«

Skriv kommentar