Stigning i antallet af for tidligt fødte med CP I mange år har forekomsten af cerebral parese blandt nyfødte været faldende i Danmark, men i seneste opgørelse er andelen begyndt at stige igen blandt de for tidligt fødte, viser nye tal. Det er vigtigt, at vi holder øje med udviklingen, i forhold til om forekomsten stiger yderligere, siger overlæge og professor Christina Høi-Hansen.
GLP-1 ser ud til at beskytte bedre end DPP4 mod alvorligt stroke ved type 2-diabetes Nyt dansk studie peger på, at GLP-1-receptoragonister giver bedre chancer for overlevelse og mindre risiko for et meget alvorligt stroke hos personer med type 2-diabetes. Det er første gang, at vi undersøger den beskyttende effekt af GLP-1-receptoragonister i en national kohorte af patienter med type 2-diabetes og stroke og ikke alle mulige andre hjertekarsygdomme, siger forsker.
Lægemiddelforbrug kan forudsige udvikling af tidlig Alzheimers Brug af antidepressiv medicin og antipsykotika kan være en tidlig indikator for udvikling af Alzheimers, viser ny dansk forskning. Vi skal ikke udrede alle med depression for Alzheimers, men vi vil gerne finde ud af, hvordan vi kan blive bedre til at identificere denne patientgruppe tidligt, så de også kan komme i behandling tidligt, siger forsker.
Banebrydende Parkinsonsforsøg med stamcelleterapi lover godt Danske og svenske forskere har udviklet en revolutionerende stamcelleterapi til patienter med Parkinsons sygdom, hvor læger med stamceller erstatter de ødelagte dopaminproducerende celler i hjernen. De første fire patienter er allerede behandlet med stamcelleterapien, og nu øger forskerne dosis.
Danske læger tester genterapi mod sjælden hjertesygdom Forskellige nye genterapier er rettet mod sygdommen transthyretin hjerteamyloidose. Danske læger er med til at teste de nye og lovende behandlinger på danske patienter.
Overlæge: Behandling af migræne med atogepant er meget sikker Forskere har samlet data fra flere studier for at undersøge, om behandling af patienter med migræne med atogepant i op til ét år er sikkert og veltolereret. Det er det, viser forskningen, og det kan læger nu berolige deres migrænepatienter med, siger leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine.
Mytedræber: Bloddonation mindsker ikke symptomerne på migræne Der eksisterer en vedholdende idé om, at bloddonation kan mindske symptomerne på migræne. Det kan forskere dog ikke identificere i de danske registre, og det er et halvt søm i kisten til den fortælling, siger forsker.
Billedkort skal gøre det lettere at diagnosticere og forstå migræne med aura Danske forskere har i samarbejde med internationale kolleger udviklet en serie billedkort, der viser, hvad personer med migræne med aura typisk ser lige inden et anfald af migræne. Billederne skal gøre det lettere at stille diagnosen migræne med aura, ligesom de kan være med til at skabe bedre forståelse af, hvad der sker i hjernen.
Brug for flere data, før vi ændrer behandling Det er dagligt et dilemma blandt læger, om de skal behandle en patient med alvorligt hovedtraume med blodtryksforhøjende medicin eller ej. Det siger professor Kirsten Møller fra Neurocenteret på Rigshospitalet.
Sådan kan man bremse udviklingen af hjerneødem ved hovedtraumer Når læger giver patienter med hovedtraume noradrenalin for at sikre, at hjernen modtager nok blod, har det formentlig en skadelig effekt på hjernen, fordi det forhindrer hjernevæsken i at løbe fra, hvilket opretholder det skadelige tryk. Det viser i hvert fald ny forskning. Men det er måske muligt at behandle os ud af det, siger professor Maiken Nedergaard.