Børge Nordestgaard
»Det er vigtigt, at guidelines bliver ændret, fordi en anbefaling mod at bruge kolesterolsænkende medicin gør, at mange læger ikke behandler deres patienter med noget, som faktisk meget tydeligt kan forhindre blodprop i hjertet og hjernen,« forklarer professor og overlæge Børge Nordestgaard på baggrund af et nyt kolesterol-studie, som han er en af forskerne bag.Foto: Esben Zøllner Olesen for Novo Nordisk Fonden.

Personer over 70 år med forhøjet kolesterol har øget risiko for blodpropper Et nyt studie fra Herlev og Gentofte Hospital viser, at når personer i alderen 70 til 100 år har forhøjet kolesteroltal, øger det deres risiko for at få en blodprop i hjernen eller hjertet. Resultatet er overraskende klart og bør føre til revidering af guidelines, siger forskere.

En ny dansk undersøgelse publiceret i The Lancet viser meget klart, at personer i alderen 70 til 100 år med forhøjet kolesteroltal har øget risiko for at udvikle en blodprop i hjernen eller hjertet. Risikoen er også større end hos personer under 70 år. Resultatet peger derved på, at der kan være en stor gevinst at hente ved at behandle raske ældre i alderen 70 til 100 år med forhøjet kolesteroltal med eksempelvis statiner. Sådan behandling vil betyde, at mange...

Prøv Dagens Medicin gratis i 14 dage*

Du får fri adgang til alt vores indhold og vores daglige nyhedsbrev tilsendt i 14 dage.

Efter 14 dage fortsætter prøveabonnementet som et alm. betalingsabonnement, med mindre du opsiger forinden.

*Som læge/stud. med. er det digitale abonnement på Dagens Medicin helt gratis

Køb abonnement