Ved våd AMD er der en overproduktion af VEGF, som stimulerer dannelse af nye blodkar fra årehinden. Væskeophobningen resulterer i synstab, men VEGF-hæmmere som Eylea og Lucentis modvirker, at de nye blodkar kan vokse frem.

Patentudløb på øjenmedicin kan skabe besparelser, men ventetid for patienterne Det europæiske patentudløb på Novartis' lægemiddel Lucentis har åbnet for markedsføring af et biosimilært alternativ inden for våd AMD. Det har fået Medicinrådet og Amgros til at øjne besparelser i medicinbudgetterne, mens klinikerne frygter for kapaciteten.

Faldende udgifter til behandling af øjensygdommen våd aldersrelateret macula degeneration (AMD) kan være en fryd for øjet, men bag besparelsen øjner klinikerne en uønsket følgevirkning. Udgangspunktet er, at man skifter til det biosimilære produkt, hvis det bliver billigere Toke Bek, overlæge og formand for Fagudvalget vedr. øjensygdomme Efter patentudløbet på Novartis’ Lucentis og den efterfølgende markedsføring af biosimilært ranibizumab har Medicinrådet lagt op til, at størstedelen af landets omkring 17.000 patienter med våd AMD skal skifte behandling fra Bayers Eylea,...

Prøv Dagens Medicin gratis i 14 dage

Du får fri adgang til alt indhold, samt vores daglige nyhedsbrev tilsendt i 14 dage.

Efter 14 dage fortsætter prøveabonnementet som et alm. betalt abonnement, med mindre du opsiger forinden.

(PS: Som læge/medicinstuderende er det digitale abonnement på Dagens Medicin helt gratis)

Køb abonnement