Da Socialdemokratiet sidst stod i spidsen for en regeringsdannelse, blev det en del af regeringsgrundlaget, at der skulle indføres regelmæssige helbredstjek i Danmark. Heldigvis valgte daværende sundhedsminister Astrid Krag at »lægge forslaget om systematiske sundhedstjek på is«. Det gjorde hun, fordi der er solid evidens for, at helbredstjek ikke gavner, men fører til unødvendige undersøgelser og behandlinger. Det har vi vist i en oversigt af 17 videnskabelige forsøg med over en kvart million deltagere. Dette fik også det amerikanske initiativ...

Hvad er forskerens rolle i offentlig-privat innovation i sundhed og forebyggelse? På den ene side er der stor tiltro til, at sundhedsinnovation er løsningen på mange af sundhedsvæsenets udfordringer, mens der på den anden side endnu ikke er megen relevant forskning at trække på. Her er vores fire vigtigste læringer om, hvad forskeres rolle kan være i OPI’er inden for sundhed og forebyggelse.
Skriv en kommentar
Brobygning mellem tech og sundhed: Ideerne er der, men implementeringen halter Hvis vi skal have et stærkt sundhedsvæsen om 20 år, så skal klinikere og ingeniører fremover arbejde meget tættere sammen, end tilfældet er i dag.
Skriv en kommentarTolkegebyret: Hvem betaler prisen? Omdrejningspunktet for debatten om tolkegebyret har især været konsekvensen for patienten. Men for læger har loven også medført en række urimelige juridiske og etiske problemstillinger, argumenterer to læger i dette debatindlæg.
3 kommentarer
13 år gammel vejledning er håbløs som lægefagligt redskab KRONIK: DSAM har sammen med to sagkyndige fra Styrelsen for Patientklager (STPK) set på vejledningen om atypiske brystsmerter i forbindelse med dens brug i patientklager. Vejledningen er upræcis og risikerer at vælte sundhedsvæsenet, hvis lægerne bruger den ordret.
4 kommentarer
Har du tænkt over, hvordan du kan spille andre sundhedsaktører bedre? Hvis vi skal blive bedre til at håndtere arbejdet på tværs af sektorer og afdelinger, så kræver det, at man også tænker på de andre aktører i samarbejdet. Hvad har de brug for? Og hvordan skal jeg formulere mig og agere, så de andre har lyst til at hjælpe mig?
Skriv en kommentar
Under radaren: De oversete med autismespektrum-forstyrrelse (ASF) Samlet set anbefaler vi, at der skal gøres en indsats for at øge viden og fjerne fordomme om autisme og med et specielt fokus hos kvinder. Det er vigtigt, at man både som alment praktiserende læge, praktiserende psykiater og i hospitalspsykiatrien lytter til patienten og tænker autisme ind i de diagnostiske screeninger.
1 kommentar
Nærhospitaler: Kan det blive godt? Ideen om nærhospitaler fik ikke nogen elegant start, men med lidt fri tankegang kan de måske blive en vigtig brik for hele sundhedsvæsenet og hjælpe os til at kunne håndtere den store demografiske udfordring, som alle er klar over, at vi står midt i.
Skriv en kommentar
Specialiserede behandlingsformer i privat regi kræver speciel omtanke Det vil være et markant tilbageskridt for kvaliteten af behandlingen, hvis man uden speciel omtanke flytter de allerede centraliserede operationer ud på flere enheder. Det tager år at etablere en høj kvalitet for disse specielle operationer, og det kan ikke nås inden for tidsrammen for regeringens akutpakk, skriver fire kirurger.
Skriv en kommentarReplik fra Sjællands Universitetshospital: Opråb blev ikke overhørt Bjarke og Eskild Lund Sørensen hævder mod bedre vidende, at sygehusledelsen sad alle opråb overhørig, og ingenting blev gjort for at bedre forholdene på fødegangen i Roskilde. Men vi burde have gjort mere langt tidligere, skriver ledelsen i denne replik til kronikken.
Skriv en kommentarLad os gøre sundhedsvæsenet til en HRO REPLIK til replikken FRA BJARKE OG ESKILD LUND SØRENSEN
Skriv en kommentar
Sikkerheden skal sikres i sundhedssystemet En god sikkerhedskultur skal være den centrale akse gennem sundhedssystemet. Det skal påskønnes at tale om sikkerhed – for de ansatte og patienternes skyld – og ledelsen skal gå forrest.
Skriv en kommentar